Fysik

Mekanik – hjælp til opgave

22. februar 2019 af stromea - Niveau: B-niveau

Hej :) Jeg har en opgave, jeg ikke kan finde ud af. Den lyder

Fra et stillads kaster en murer en mursten 12,0 m lodret ned. Murstenens starthastighed er 1,5 m/s.
Hvor stor er stenens hastighed, lige inden den rammer Jorden?

Da vi har med konstant acceleration at gøre, og vi skal finde hastigheden, går jeg udfra, at jeg skal bruge funktionen v = –g · t + v0
Sætter jeg de tal, jeg har fået opgivet ind i formlen, får jeg v = –9,82t + 1,5. Dog ved jeg ikke, hvordan jeg skal løse ligningen.
Nogle, der kan og vil hjælpe? :)

vh en gymnasiestuderende


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. februar 2019 af mathon

                  \small v_{\textup{ved jord}}=\left ( 1.5\; \tfrac{m}{s} \right )+\sqrt{2\cdot g\cdot h}


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. februar 2019 af mathon

går jeg udfra, at jeg skal bruge funktionen v = –g · t + v0
hvilket ikke kan være tilfældet, da g giver stenne en positiv acceleration.

               \small v=v_0+g\cdot t
hvor t beregnes af

               \small h=\tfrac{1}{2}\cdot g\cdot t^2

               \small t=\sqrt{\frac{2\cdot h}{g}}


Svar #4
23. februar 2019 af stromea

Tusinde tak! 


Skriv et svar til: Mekanik – hjælp til opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.