Matematik

funktioner af to variabler: partiel differentiation

04. november 2019 af jaffa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg sidder fast ved opgave 3) og 5) ved denne opgave.
Jeg har prøvet at partiel aflede fx(x,y) og fy(x,y) og får disse resultater
fx(x,y)= 4*x+y-24
fy(x,y)= x+2.5*y-11
Derefter vil jeg med CAS finde alle løsnigner hvor de er lig 0, men får kommandoen at det ikke er muligt da der er to variabler?
Har prøvet WordMAT, MathCad, Maple, Tn'spire og Geogebra, men uden held...

Har prøvet at sætte P i x og y, og får -20 og -10, hvilket hellere ikke kan passe...
Svaret til 3) burde være (5,2,3)

Og får opg 5) så skal jeg vel finde længden fra mit facit i 3? eller er det stadig punktet P?

Håber der er en der kan hjælpe mig lidt på rette vej...

Vedhæftet fil: 4.4.6.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2019 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2019 af peter lind

3) Jeg kan ikke hjælpe dig med dine CAS værktøjer.

Du kan løse den første ligning me syn til x og sætte den ind i den anden funktion. Derved får du en ligning i y alene

fy(5,2) = -1 og altså ikke 0

5) ja


Svar #3
04. november 2019 af jaffa (Slettet)

Skal jeg isolere y? Er ikke helt med.
Punktet til det staionære punkt skal give 5,2.3 i følge facit, men det er jo det jeg skal finde ud af.
Så jeg ved ikke hvordan og hvilke beregninger jeg skal tage udgangspunkt i for at finde frem til dette.
Jeg har partiel afledet begge x og y, men ved ikke om jeg så derefter jeg indsætte punktet P i dem eller aflede dem igen? Eller muligvis isolere en af variablerne og derefter indsætte punktet P?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2019 af peter lind

Du må have regnet forkert et eller andet sted tidligere. Hvad har du gjort ?


Svar #5
04. november 2019 af jaffa (Slettet)

har regnet 2 ud og stadig igang med 3)

Vedhæftet fil:2 og 4.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2019 af peter lind

Jeg får altså løsningen x=49/9 og y = 20/9


Svar #7
04. november 2019 af jaffa (Slettet)

hvordan? vil du være sød at forklare hvad du har gjort


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. november 2019 af peter lind

jeg har løst den første liging med hensyn til y og sat resultatet ind i den anden ligning


Svar #9
04. november 2019 af jaffa (Slettet)

hvordan vil det være skrevet op?....


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. november 2019 af peter lind

af 4x+y-24 = 0 får du y = -4x+24 som indsat i den anden ligning giver

x+2,5(-4x+24)-11 = x-10x+49=0


Svar #11
04. november 2019 af jaffa (Slettet)

okay, men hvad skal jeg så gøre efter dette? er helt lost omkring opg 3), og hvordan jeg skal løse den


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. november 2019 af peter lind

Dermed er 3) jo løst


Svar #13
04. november 2019 af jaffa (Slettet)

hvordan løser jeg så f(x,y)=z? jeg skal jo finde punktet z, hvordan og med hvilke x og y værdier?

fordi jeg får 44.44 men det er ikke rigtigt vel?


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. november 2019 af peter lind

lettere z=x+0,5y-3 og det passer slet ikke med de 44,44


Svar #15
04. november 2019 af jaffa (Slettet)

oh ja, så det vil sige at jeg indsætter x og y værdierne og vil deraf få 3.5555, hvilket afrundes! Og afstanden findes så for de to punker x= 49/9 og y=20/9 


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. november 2019 af peter lind

Der er ingen grund til at afrunde z=32/9 ellers ja


Svar #17
04. november 2019 af jaffa (Slettet)

Superb, tak for hjælpen!


Skriv et svar til: funktioner af to variabler: partiel differentiation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.