Kemi

Koncentration ved ligevægt

28. december 2019 af Hej15 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opløselighedsprodukterne for AgCl og AgI er:

AgCl: Ksp = 1.82*10-10

AgI: Ksp = 8.31*10-17

0.010 mol AgCl tilsættes 100 mL vand, derefter tilsættes 0.020 mol NaI. Hvad er koncentrationerne af Cl- og I- ioner ved ligevægt?

Jeg har gjort følgende indtil videre, men ved ikke, om det er rigtigt.

Ksp(AgCl)/Ksp(AgI)=[Cl-]/[I-] = 2.19*106

Ladningsbevarelse: [Ag+] + [Na+] = [Cl-] + [I-]

Hvor jeg antager sølv til at være nul, da både AgCl og AgI er tungtopløselige.

[Na+] = 0.020mol/0.1 L = 0.20 M

[Na+ ] -[Cl-] = [I-] --> 0.20 M-2.19*106[I-] = [I-]

[I-] = 9.1*108M

[Cl-] = 0.20 M


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. december 2019 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textup{den mol\ae re opl\o selighed }s&\textup{af }AgCl\\\textup{beregnes:}\\&\left [ Ag^+ \right ]\cdot \left [ Cl^- \right ]=1.82\cdot 10^{-10}\; M^2\\\\ &\; \; \; s\; \; \; \; \; \cdot \; \; s\; \; \; \; =1.82\cdot 10^{-10}\; M^2\\\\ &s=\sqrt{1.82\cdot 10^{-10}\; M^2}=1.35\cdot 10^{-5}\; \frac{mol}{L}\\\\ &\mathbf{{\color{Red} \left [ Cl^- \right ]}}=s=\mathbf{{\color{Red} 1.35\cdot 10^{-5}\; M}}\\\\ &\left [ Ag^+ \right ]=s=1.35\cdot 10^{-5}\; M\\ \textup{beregning af }\left [ I^- \right ]\textup{:}\\&\left [ Ag^+ \right ]\cdot \left [ I^- \right ]=8.31\cdot 10^{-17}\; M^2\\\\ &\mathbf{{\color{Red} \left [ I^- \right ]}}=\frac{8.31\cdot 10^{-17}\; M^2}{1.35\cdot 10^{-5}\; M}=\mathbf{{\color{Red} 6.16\cdot 10^{-12}\; M}} \end{array}


Svar #2
28. december 2019 af Hej15 (Slettet)

Tusind Tak!


Skriv et svar til: Koncentration ved ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.