Kemi

Hjælp til at beregne samlede koncentration

06. januar 2020 af Lara45 - Niveau: A-niveau

Er der en, der kan hjælpe med nedenstående opgave?

En vandig opløsning af 0,9 % (w/v) NaCl (MW: 58,5 g/mol) fortyndes 5 gange med vand, hvorefter den samlede koncentration af elektrolytter i opløsningen er

Svarvalgmuligheder: 

A) 36 mM
B) 61,5 mM
C) 180 mM
D) 308 mM
E) 1,8 M
 

Jeg ved hvordan man normalt regner w/v, men jeg har svært ved at finde ud af hvor mange g og hvor mange ml samt hvordan jeg skal bruge informationen om, at den er fortyndet 5 gange..


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. januar 2020 af mathon

      \small \begin{array}{lllll} &\textup{koncentration:}&\frac{0.9\; g}{100\; mL}=\frac{9\; g}{L}\\\\ &\textup{molaritet:}& c=\frac{9\: \frac{ g}{L}}{58.5\; \frac{g}{mol}}=0.153846\; M\\\\&\textup{osmolaritet af NaCl:}&c_{os}=2\cdot c=0.307692\; osM\\\\&\textup{eft. fortynding:}&c_{os}^{fort}=\frac{1}{5}\cdot \left (0.307692\; osM \right )=0.061538\; osM=61.5\; mosM \end{array}


Svar #2
06. januar 2020 af Lara45

#1 Mange tak 

Kan du hjælpe med nedenstående opgave? 

Hvordan kan jeg løse den og er der evt. en formel jeg kan bruge til at løse opgaven?

Angiv forholdet mellem de to mest fremherskende syre-base former i en 0,01 M vandig opløsning af phosphorsyre med et pH på 7,21.

Svarmuligheder

A) 0
B) 0,5
C) 1
D) 5
E) 10


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2020 af mathon

Du har med en puffer at gøre. pH er centreret omkring pKs-værdien.
Med pH = 7.21 er der tale om syrebaseparret H2PO4-/HPO42-. pKs(H2PO4-) = 7.21

Af pufferligningen
har du:
                    \small \begin{array}{llll} pH = pK_s+\log\left ( \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n\left (H_2P{O_4}^-\right)} \right )\\\\ 7.21 =7.21+\log\left ( \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n\left (H_2P{O_4}^-\right)} \right )\\\\ 0=\log\left ( \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n\left (H_2P{O_4}^-\right)} \right )\\\\10^0= \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n\left (H_2P{O_4}^-\right)}\\\\ 1= \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n\left (H_2P{O_4}^-\right)} \end{array}
                                


Svar #4
06. januar 2020 af Lara45

#3 Mange tak for svar. 

Jeg forstår dette: H2PO4-/HPO42-. pKs(H2PO4-) = 7.21

Jeg forstår ikke, hvordan kommer du frem til forholdet?

Skal man beregne stofmængden og se på forholdet eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. januar 2020 af mathon

Man skal beregne forholdet mellem stofmængderne.


Svar #6
06. januar 2020 af Lara45

#5 Jeg får 0,989607, så 0,1. 

Forholdet må altså være 1 ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. januar 2020 af mathon

                   \small \begin{array}{llll} pH = pK_s+\log\left ( \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n\left (H_2P{O_4}^-\right)} \right )\\\\ 7.21 =7.21+\log\left ( \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n\left (H_2P{O_4}^-\right)} \right )\\\\ 0=\log\left ( \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n\left (H_2P{O_4}^-\right)} \right )\\\\10^0=10^{\log\left ( \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n\left (H_2P{O_4}^-\right)} \right )}\\\\ 1= \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n\left (H_2P{O_4}^-\right)} \end{array}


Skriv et svar til: Hjælp til at beregne samlede koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.