Kemi

Hjælpe til kemi

28. januar 2020 af maria2016 - Niveau: B-niveau

Hej jeg er rigtig forvirret over hvordan jeg skal løse denne her opgave som er ligeledes: 

Vi bragter en beholder, der indeholder N2O4 og NO2 ved 20 grader. 

Ligevægtskonstanten er anført til højre for reaktionsskemaet: 

              N2O4 (g) -                      -> 2NO2 (g) Kc = 0,0032 M . (20 grader) 

Ligevægt: 0,100 M            0,0179 M

Lige efter volumenhalvering 0,200 M          0,0358 

a) Beregn reaktionsbrøkens værdi med de aktuelle stofmængdekoncentrationer, som står i første linje under reaktionsskemaet. Kommentér resultatet.

Voluminet halveres, hvilket fordobler begge stoffers aktuelle stofmængdekoncentrationer. 

b) Beregn reaktionsbrøkens værdi lige efter volumenhalveringen, og kommentér resulatet. 

Derefter sker der en forskydning, så systemet atter kommer i ligevægt. 

c) Beregn de aktuelle stofmængdekoncentrationer i den nye ligevægtsblanding. 

Håber i kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2020 af Heptan

Det er korrekt, men prøv at vise det med matematik.

a)

Reaktionsbrøken er defineret ved

Y=\frac{a(D)^d\cdot a(C)^c}{a(A)^a\cdot a(B)^b}

for en vilkårlig reaktion

aA + bB <--> cC + dD

Så her får vi

Y = 0,01792/0,100 = 0,0032 M

Bemærk at Y = K her, fordi der er ligevægt.

b) 

Y = 0,03582/0,200 = 0,0064 M

Da Y > K, vil reaktionen forskydes mod venstre (det er en regel, som du kan skrive i dine noter...)

c) Det her er en typisk ligevægtsberegning.

 N2O4 (g)  -> 2NO2

Da reaktionen forløber mod venstre nu, så fjerner vi 2x fra højre side og får x ekstra på venstre side.

[NO2] = 0,0358 M - 2x

[N2O4] = 0,200 M + x

Det sætter vi ind i ligningen

\frac{\left ( 0,0358-2x \right )^2}{0,200-x}=K

hvor K er ligevægtskonstanten, den er

K = 0,0032 M

Nu løser vi ligningen for x

x = 0,00542 M

Og indsætter x i koncentrations-ligningerne

[NO2] = 0,0358 M - 2x = ...

[N2O4] = 0,200 M + x = ...


Svar #2
29. januar 2020 af maria2016

Super tak

Skriv et svar til: Hjælpe til kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.