Kemi

Hvorfor er alle stoffer med H ikke syrer?

10. marts 2020 af Alrighty - Niveau: C-niveau

Som der står i overskriften :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2020 af Heptan

Fordi nogle stoffer binder H så stærkt, at den ikke kan fraspaltes i vand. Syrer er jo stoffer der fraspalter H+.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. marts 2020 af mathon

                       \small \begin{array}{llll}&R-G-H\quad \textup{hvor R er et radikal} \end{array}

Hvis G(rundstoffet) er noget stærkere elektronegativt end H, vil det fælles elektronpar mellem G og H ligge stærkt forskudt mod G, hvorfor bindingen G-H ikke behøver ret stor energi for at brydes.
Forbindelsen RGH vil i vand have tendens til at danne

                      \small \begin{array}{llll}&RGH\; +\; H_2O\; \longrightarrow \; RG^{-}\; +\; H_3O^+\quad \textup{dvs reagere som syre} \end{array}

Hvis G(rundstoffet) er noget svagere elektronegativt end H, vil det fælles elektronpar mellem G og H ligge  forskudt mod H og fælles elektronpar mellem R og G ligge forskudt mod R, hvorfor bindingen R-G ikke behøver ret stor energi for at brydes.
Forbindelsen RGH vil i vand have tendens til at danne

                     \small \small \begin{array}{llll}&RGH\; \longrightarrow \; R^{-}\; +\; GH^+\quad \textup{\textbf{ingen} syrereaktion}\end{array}   


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2020 af mathon

Hvis specielt G(rundstofatomet) er O(xygen)
vil hvis
                     \small \begin{array}{lllllll}\textup{O-H}&\textup{er svagest}&\textup{ROH}&\textup{reagere som syre}\\\\ \textup{R-O}&\textup{er svagest}&\textup{ROH}&\textup{reagere som base} \end{array}   


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2020 af mathon

Hvis begge bindinger i R-G-H er næsten lige stærke, forbliver molekylet RGH intakt i vandig opløsning.
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2020 af ChemistryIsKey

Bare en lille tilføjelse;

Alle molekyler/ioner med en X-H binding er per definition Brønsted syrer, som alle har en potentiel afgivelse af en proton for at danne sin korresponderende base. Men nogle (mange) forbindelser er simpelthen bare så uhyre svage syrer, at det ikke giver mening praktisk at omtale dem som syrer (fx C-H i simple alkaner har en pKa værdi på omkring 50!).

Så hvis man skal være helt flueknepper og kun fokusere på teori, så har du fuldstændig ret i din undren - alle forbindelser med en X-H binding er en syre per definition! :)


Skriv et svar til: Hvorfor er alle stoffer med H ikke syrer?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.