Kemi

Formel & aktuel koncentration

13. marts 2020 af Ris6506 - Niveau: B-niveau

Hejsa, er der evt. nogen der kan forklare følgende?

En ukendt syre har syrestyrkeeksponenten pKs = 3,17

Hvis den formelle koncentration, c, af syren er 2,0 M, hvad er da den aktuelle koncentration af oxoniumioner?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. marts 2020 af mathon

Du har
                  \small \small \begin{array}{lllll}&\underset{c-\alpha \cdot c}{\underbrace{S\, _{\textit{(aq)}}}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \;\underset{\alpha \cdot c}{\underbrace{ B\, _{\textit{(aq)}}}}\; +\;\underset{\alpha \cdot c}{\underbrace{ H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}}}&&\alpha \textup{ er ioniseringsgraden}\\\\\textup{ligev\ae gtsbr\o k:}\\&\frac{ [ B ]\cdot [H_3O]}{\left [ S \right ]} =K_s\\\\&\frac{ [H_3O]^2}{ c-[H_3O]} =10^{-pK_s}\quad 0< [ H_3O^+ ]<c\\\\&\frac{ [H_3O]^2}{ 2.0-[H_3O]} =10^{-3.17}\\\\&[H_3O]=0.036 \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. marts 2020 af mathon

                                              \small \small [H_3O^+]=0.036\; M


Svar #3
13. marts 2020 af Ris6506

Okay, den her type opgave har jeg slet ikke set før, så siger tusinde tak for hjælpen Mathon! =) 


Skriv et svar til: Formel & aktuel koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.