Kemi

Orbitaler: hvad sker der ved 21 elektroner eller derover? Er det rigtigt forstået

29. august 2020 af Amalie1234324 - Niveau: B-niveau

Hej, 

Jeg har nu læst mig frem til at når man har med 21 elektroner eller derover, at 4s orbitalen kun skal blive opfyldt med en elektron, altså blive(4s1) og så derefter går man videre til 3d orbitalen, selvom der var en mere plads i 4s1. Dette har jeg fået fra wikepedia. jeg havde svært ved at forstå de andre hjemmesider. Nogen der kan hjælpe med at afklare om det er rigtigt forstået. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2020 af mathon

Det er ikke rigtigt læst:

                                           \small \small \begin{array}{llllll} _{21}Sc\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^1\textup{ }4s^2\\\\ _{22}Ti\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^2\textup{ }4s^2\\\\ _{23}V\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^3\textup{ }4s^2\\\\ _{24}Cr\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^5\textup{ }4s^1\\\\ _{25}Mn\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^5\textup{ }4s^2\\\\ _{26}Fe\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^6\textup{ }4s^2\\\\ _{27}Co\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^7\textup{ }4s^2\\\\ _{28}Ni\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^8\textup{ }4s^2\\\\ _{29}Cu\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^{10}\textup{ }4s^1\\\\ _{30}Zn\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^{10}\textup{ }4s^2\\\\\\ _{31}Zn\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^{10}\textup{ }4s^2\textup{ }4p^1... \end{array}


Svar #2
29. august 2020 af Amalie1234324

Hvorfor har du ved chrom og culstof kun udfyldt 4s orbitalen med 1 elektron, hvor af de resterende grundstoffer der har du udfyldt to elektroner i 4s orbitalen?  

Jeg kan altså ikke rigtig se at der er en forskel på hvordan vi udfylder elektronerne i de forskellige orbitaler. Det er ligesom før. Jeg har dog lagt mærke til, at 3d står før 4s. Er det det der er forskel? At betegnelsen for 3d skal komme før 4s?


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. august 2020 af gerthansen

Jeg tror det har noget at gøre med hvad der er energetisk favorabelt. 4s orbitalen har en lavere energi end 3d, derfor starter vi med at fylde en der i. Næste elektron skal så enten i en 4s orbital, eller en 3d orbital. den vælger så at hoppe i 3d orbitalen, da denne er tom, og du ikke vil opleve nogen repulsion. tredje elektron, skal så enten i en 4s eller en 3d orbital. Her ville man så tænke at den nok skulle i en 3d orbital, da vi så kan have alle 3 elektroner som singler, men det er åbenbart mere energetisk favorabelt at fylde hele 4s orbitalen op, end at smide en ny elektron i 3d orbitalen. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. august 2020 af Eksperimentalfysikeren

En rettelse: Cu står ikke for kulstof, men for kobber. Kulstof betegnes med C.


Svar #5
30. august 2020 af Amalie1234324

#3

Jeg tror det har noget at gøre med hvad der er energetisk favorabelt. 4s orbitalen har en lavere energi end 3d, derfor starter vi med at fylde en der i. Næste elektron skal så enten i en 4s orbital, eller en 3d orbital. den vælger så at hoppe i 3d orbitalen, da denne er tom, og du ikke vil opleve nogen repulsion. tredje elektron, skal så enten i en 4s eller en 3d orbital. Her ville man så tænke at den nok skulle i en 3d orbital, da vi så kan have alle 3 elektroner som singler, men det er åbenbart mere energetisk favorabelt at fylde hele 4s orbitalen op, end at smide en ny elektron i 3d orbitalen. 

Men jeg kan stadig ikke se hvorfor han har en elektron i en 4s orbital og hvorfor han har 2 elektroner i andre 4sorbitaler. Feks i jern, da kunne han vælge at tilføje den ene lektron i 4s orbitalen til 3d orbitalen, så får man flere single elektroner. Men dette gør han ikke. 


Svar #6
30. august 2020 af Amalie1234324

#1

Det er ikke rigtigt læst:

                                           \small \small \begin{array}{llllll} _{21}Sc\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^1\textup{ }4s^2\\\\ _{22}Ti\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^2\textup{ }4s^2\\\\ _{23}V\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^3\textup{ }4s^2\\\\ _{24}Cr\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^5\textup{ }4s^1\\\\ _{25}Mn\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^5\textup{ }4s^2\\\\ _{26}Fe\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^6\textup{ }4s^2\\\\ _{27}Co\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^7\textup{ }4s^2\\\\ _{28}Ni\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^8\textup{ }4s^2\\\\ _{29}Cu\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^{10}\textup{ }4s^1\\\\ _{30}Zn\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^{10}\textup{ }4s^2\\\\\\ _{31}Zn\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^{10}\textup{ }4s^2\textup{ }4p^1... \end{array}

Kan du forklare hvorfor du har 2 elektroner i nogle 4s orbitaler og 1 elektron i andre 4s orbitaler?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2020 af mathon

Det er et faktum, at stoffernes elektronsystem er som angivet
dvs i høj grad "systematisk" men ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. august 2020 af mathon

                             \small \small \small \begin{array}{llllll} _{21}Sc\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^1\textup{ }4s^2\\\\ _{22}Ti\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^2\textup{ }4s^2\\\\ _{23}V\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^3\textup{ }4s^2\\\\ _{24}Cr\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^5\textup{ }4s^1\\\\ _{25}Mn\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^5\textup{ }4s^2\\\\ _{26}Fe\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^6\textup{ }4s^2\\\\ _{27}Co\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^7\textup{ }4s^2\\\\ _{28}Ni\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^8\textup{ }4s^2\\\\ _{29}Cu\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^{10}\textup{ }4s^1\\\\ _{30}Zn\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^{10}\textup{ }4s^2\\\\\\ _{31}Ga\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^{10}\textup{ }4s^2\textup{ }4p^1... \end{array}


Svar #9
30. august 2020 af Amalie1234324

Så det er bare sådan, at nogle grundstoffer skal have 1 elektron i 4s orbitalen og andre 2 i 4s orbitalen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. august 2020 af gerthansen

Hvad mener du med at han kan få flere singletter hvis han flytter en elektron fra en 4s til en 3d orbital, dette passer ikke.


Svar #11
30. august 2020 af Amalie1234324

Jern har 6 elektroner i 3d orbitalen og 2 elektroner i 4s orbitalen. hvis man tilføjer den ene elektron fra 4s orbitalen til 3d orbitalen, så man får 7 elektroner i 3d orbitalen  fremfor 6 elektroner og har så 1 elektron tilbage i 4s orbitalen, så har man vel flere singletter, fordi de vil være i ulige tal i 3d orbitalen og så vil du også få en single elektron i 4s orbitalen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. august 2020 af gerthansen

altså du har 5 orbitaler i d-orbitalen, så du vil bare få 3 singletter og 2 par, og så en singlet i 4s. hvilket er det samme antal som før.


Skriv et svar til: Orbitaler: hvad sker der ved 21 elektroner eller derover? Er det rigtigt forstået

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.