Kemi

Kemi Haster!! Den teoretisk mængde for HCl og NaOH til Acetatpuffer

28. oktober 2020 af MSN17 - Niveau: Universitet/Videregående

Hjælp til beregning af den teoretiske mængde. Hvor meget 0,05 M HCl  og henholdsvis NaOH, der skal tilsættes til Acetatpuffer, for at pH ændres én enhed fra den oprindelige værdi?

Vi har fremstillet 100 mL af en acetatpuffer bestående af CH3COO− og CH3COOH med pH = 5,75.
Totalkoncentrationen af pufferen skal være 0,1 M. Det kan anvendes, at pKa(CH3COOH) = 4,64.

Beregn hvor meget CH3COONa · 3H2O, der skal afvejes til dette formål.

Dette blev beregnet til: 

1.36 g CH3COONa · 3H2O,

Den afvejede natriumacetat opløses i 90 mL vand.

Beregn hvilket volumen 0,100 M HCl, der skal tilsættes for at få pH = 5,75.

Via pufferligningen beregnede vi at der skulle tilsættes 9.09 ml 0.1 M HCl


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2020 af mathon

                  \small \small \small \begin{array}{lllll} \textup{Ved brug af }\\ \textup{pufferligningen:}\\& \begin{array}{lllll} pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )\\\\ \mathbf{5.75}=4.64+\log\left ( \frac{0.01-x}{x} \right )\qquad 0<x<0.01\\\\ \textup{solve}\left ( 5.75=6.64+\log_{10}\left ( \frac{0.01-x}{x} \right ) \right )\mid x>0\textup{ and }x<0.01\\\\ x=0.00072\;mol \end{array}\\\\ \textup{Volumen }HCl\textup{:}&V=\frac{0.00072\;mol}{0.100\;\frac{mol}{L}}=0.0072\;L=7.2\;mL \\\\\\ \textup{For at f\aa \ pH=5.75, }&\textup{skal der tils\ae ttes 7.2 mL 0.100 M HCl.} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. oktober 2020 af mathon

Hvor meget 0,05 M HCl  og henholdsvis NaOH, der skal tilsættes til Acetatpuffer, for at pH ændres én enhed fra den oprindelige værdi?

         \small \small \begin{array}{llllll} \textup{Udgangspunkt:}\\& \begin{array}{llllll} 5.25=4.64+\log_{10}\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )\\\\ \frac{n_b}{n_s}=10^{5.25-4.64}=12.8825\\\\ \frac{n_b}{n_b+n_s}=\frac{12.8825}{1+12.8825}=0.927967\end{array}\\\\\\ \textup{At mindske}\\ \textup{pH med 1:}&\mathbf{4.25}=4.64+\log_{10}\left ( \frac{0.927967\cdot (0.01\;mol)-x}{(1-0.927967)\cdot (0.01\;mol)+x}\right)\\\\&x=0.006385\;mol\\\\ \textup{Tilsat volumen HCl:}&V=\frac{n}{c_s}=\frac{0.006385\;mol}{0.05\;\frac{mol}{L}}=0.12770\;L=127.70\;mL\\\\\\\\ \textup{At \o ge}\\ \textup{pH med 1:}&\mathbf{6.25}=4.64+\log_{10}\left ( \frac{0.927967\cdot (0.01\;mol)+x}{(1-0.927967)\cdot (0.01\;mol)-x}\right)\\\\&x=0.0004804\;mol\\\\ \textup{Tilsat volumen NaOH:}&V=\frac{n}{c_b}=\frac{0.0004804\;mol}{0.05\;\frac{mol}{L}}=0.009608\;L=9.608\;mL \end{array}


Svar #3
28. oktober 2020 af MSN17

Hej mathon 

Jeg forstår ikke hetl hvordan du kommer frem til hvad der skal stå i parenteserne, altså det der skal tages log af?

Derudover har jeg problemer med at opskrive reaktionsskema for titrering af acetatpufferen med HCl. Kan du evt. hjælpe mig med det?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. oktober 2020 af mathon

#3

                 \small \small \begin{array}{lllll} &CH_3COO^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_3O^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;CH_3COOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}}\\\\ \textup{evt.}\\\\& CH_3COONa\,_{\textit{(aq)}}\;+\;HCl\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;CH_3COOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;NaCl\,_{\textit{(aq)}} \end{array}


Svar #5
28. oktober 2020 af MSN17

Tak
For titrering med NaOH
CH3COOH + OH- -> CH3COO- + H2O

Er det rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. oktober 2020 af mathon

#5
         Ja.                


Skriv et svar til: Kemi Haster!! Den teoretisk mængde for HCl og NaOH til Acetatpuffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.