Matematik

MATEMATIKNØRD SØGES!

09. marts 2021 af anonym189 - Niveau: B-niveau

Hej Studieportalen!

Jeg forstår desværre ikke følgende vedhæftede opgave, som ser således ud:

En patient lider af kronisk hovedpine. Hun har erfaret, at det i 70% af tilfældene hjælper at benytte en bestemt slags tabletter. Hun prøver nu nogle nye tabletter. Ved 16 af de næste 20 hovedpineanfald hjælper disse tabletter.

a) Udfør et binomialtest på signifikansniveau 5% af nulhypotesen.

Jeg har vedhæftet et screenshot af opgaven!

Jeg forstår ikke helt denne her opgave.. Så jeg ved ikke om der er nogle som vil hjælpe mig? Det vil betyde rigtig meget, da jeg har meget svært ved matematik, generelt.. Søger en matematiknørd.. 

Hjælp en person i nød! :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2021 af peter lind

Det er en binomiafordeling med n=20, p = 0,7

Undersøg om P(X>16) < 0,05


Svar #2
09. marts 2021 af anonym189

Hvordan udregner du det? Hvis der er mulighed for at du kunne vise det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2021 af peter lind

Det regner du ikke ud men slår det op i dit CAS værktøj


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2021 af AMelev

#0 Hypotesen mangler idit indlæg, men er heldigvis i det vedhæftede.
                          
X = antal anfald, hvor tabletterne hjælper, p = P(tabletterne hjælper)
H0: Tabletteren hjælper som de ganle, dvs. p = 70%
Stikprøve X ~ n(20,70%) under H0.

Testet er dobbeltsidet, da såvel små som store testresultater er kritiske for hypotesen. Signifikansniveauet deles derfor med 2½% til hver side.
Bestem den venstre kritiske værdi kv som den største k-værdi, hvor P(X ≤ k) ≤ 2½%
Bestem den højre kritiske værdi kh som den mindste k-værdi, hvor P(X ≥ k) ≤ 2½%
Det kritiske område er så {0,1,.....,kv}∪{ kh,....., 20}

Hvis testresultatet 16 ligger i det kritiske område, forkastes hypotesen, ellers accepteres den.

Hvilket CAS-værktøj benytter du?


Svar #5
09. marts 2021 af anonym189

Hej!

Jeg vil bare sige tusind mange gange tak for jeres hjælp, det betyder meget! Forstår det meget bedre nu. Men det fordi jeg anvender N-Spire, også bruger jeg følgende:

binomCdf

Eller:

binomPdf

Så ved jeg ikke hvilken en jeg skal bruge..

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. marts 2021 af AMelev

binompdf: P(X = ...)
binomcdf: P(X ≤ ...)

Når du skal bestemme kv og kh, kan du bruge
invbinom(α,n,p), her invBinom(2.5%,20,70%), som returnerer det mindste tal i acceptområdet., dvs. kv + 1  og
invbinom(1-α,n,p), her invBinom(97.5%,20,70%), som returnerer det mindste tal i højre kritiske område, dvs. kh.


Skriv et svar til: MATEMATIKNØRD SØGES!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.