Kemi

Søger hjælp til kemi opgave

14. marts 2021 af claudia1o11 - Niveau: C-niveau

Jeg søger hjælp til mine svar i denne opgave.

Jeg kan simpelthen ikke få det til at passe med facit :( 

Opgave 

Magnus opløser 2,045 g kaliumcarbonat, så der bliver 250 ml opløsning.

Hvad bliver de aktuelle koncentrationer af kaliumioner og af carbonationer?

Mit svar:

K2CO3 

kaliumcarbonat:  K2 og CO3 

(39,098*2) + 12,011 + (15,999*3)

[K+]

m:  2,045 g

M: 78,196 g/mol 

n: 0,026152

Vm: 24,1 L/mol

V: 0,250 mol 

c: 0,026152/0,250 = 0,104608 M 

[CO32-]

m: 2,045 g 

M: 60,008 g/mol 

n: 0,034079 mol 

Vm: 24,1 L/mol

V: 0,250 L 

c: n/V = 0,034079/0,250 = 0,008520 M 

Facit: 

[K+] = 0,118 M og [CO32–] = 0,0592 M

Hvad er det jeg gør forkert?

Mvh.

Claudia 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2021 af mathon

               \small \begin{array}{lllr} \textup{antal mol }K_2CO_3&n=\frac{2.045\;g}{138.205\;\frac{g}{mol}}=0.01480\;mol\\\\ \textup{molaritet:}&c=\frac{0.01480\;mol}{0.250\;L}=0.059187\;M\\\\ \textup{aktuelle}\\ \textup{koncentrationer:}\\& \left [ K^+ \right ]=2\cdot c_{K_2CO_3}=2\cdot \left (0.059187\;M \right )&=&0.118\;M\\\\& \left [ C{O_3}^{2-} \right ]=c_{K_2CO_3}&=&0.0592\;M \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Vi skal regne de 2,045g K2CO3 om til den tilsvarende stofmængde.

Molvægten er

M(K2CO3) = 2*39,098 g/mol + 12,011 g/mol + 3*15,999 g/mol = 138,204 g/mol

Vi bruger så

n = m/M

n(K2CO3) = 2,045 g / 138,204 g/mol = 0,01480 mol

Reaktionen er

K2CO3(s) --> 2 K+ (aq) + CO32-(aq)

Så vi kan se at

n(K+) = 2 * 0,01480 mol = 0,02959 mol

n(CO32-) = 0,01480 mol

Volumenet er 0,250 L, så koncentrationerne bliver

[K+] = 0,02959 mol / 0,250 L = 0,118 M

[CO32-] = 0,01480 mol / 0,250 L = 0,0592 M

Du er kommet til at gå ud fra at der er 2,045g K+ og 2,045g CO32-. Det er K2CO3 der er 2,045g af, så du skal starte med at regne n(K2CO3) ud og så ud fra reaktionsligningen finde n(K+) og n(CO32-).


Svar #3
16. marts 2021 af claudia1o11

Mange tak for jeres hjælp :)

Hvordan ved jeg hvilken af dem der skal ganges med 2? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. marts 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Det kan du se af reaktionsligningen.

K2CO3(s) --> 2 K+ (aq) + CO32-(aq)

For hvert mol K2CO3 der bliver opløst, dannes der 2 mol K+ og 1 mol CO32-. Så når du opløser 0,01480 mol K2CO3, så bliver der dannet 2* 0,01480 mol K+ og 0,01480 mol CO32-.


Skriv et svar til: Søger hjælp til kemi opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.