Kemi

pH ved titrering

10. september 2021 af unicorn66 - Niveau: Universitet/Videregående

H2SO3 er en diprotisk syre, med Ka(1) = 1,25 * 10^-2 og Ka(2) = 5,6 * 10^-8. Beregn pH ved først ækvivalenspunkt når man titrerer 25 mL 0,100 M H2SO3 med en 0,100 M NaOH-opløsning.

Det giver 4.58. Jeg vil meget gerne have den forklaret i detaljer helt simplificeret, da jeg gerne vil have forståelsen med.


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. september 2021 af mathon

Det giver 
                 \small pH=4.28


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. september 2021 af mathon

Ved første ækvivalenspunkt er der brugt 25 mL NaOH

Opløsningen indeholder 50 mL 0.05 M HSO3-    (svag syre)

pKa2 = -log(Ka2) = 7.25

                                           \small \begin{array}{lllll} pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( 7.25-\log(0.05) \right )=4.28 \end{array}


Svar #3
10. september 2021 af unicorn66

hvordan ved du at du skal bruge ka2 og ikke ka1?

hvordan har du regnet dig frem til at 50ml indeholder 0.05M?

formlen du har brugt for ph er det den generelle formel for svag syre?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. september 2021 af mathon

hvordan ved du, at du skal bruge Ka2 og ikke Ka1?

Al H2SO3 er ved første ækvivalenspunkt omdannet til HSO3-, hvis pKa-værdi er pKa2.
Opløsningen indeholder (25 + 25) mL = 50 mL.

Antal mol H2SO3:  n = V·c = (0.025 L)·(0.100 mol/L) = 0.0025 mol, som er omdannet til 0.0025 mol HSO3i
50 mL opløsning.

c(HSO3-) = (0.0025 mol)/(0.050 L) = 0.05 M


Skriv et svar til: pH ved titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.