Kemi

Ligevægtskonstant ved partialtryk

18. september 2021 af unicorn66 - Niveau: Universitet/Videregående

Afstem reaktionen NO(g) + O2 (g)   <-> NO2 (g)

og beregn dens ligevægtskonstant Kp ved 184 grader.

Partialtrykkene inden reaktionsstart er p(NO)=1,000 atm og p(O2) = 1,000 atm. Ved ligevægt er p(O2) = 0,506 atm. 1 atm = 1,01325 bar

Jeg har afstemt til  2NO(g) + O2 (g)   <-> 2NO2 (g)

K_s =( C^c * D^d  ) /   (A^a * B^b)  jeg har kun ligevægt ved P(O2)? Hvordan regner jeg mig frem til kp??


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. september 2021 af janhaa

P(NO)eq = 0,012 atm

p(NO2)eq = 0,988 atm

so:

K=\frac{0,988^2}{0,506*0,012^2}\,atm^{-1}\approx13397\,atm^{-1}


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. september 2021 af mathon

                       \small \begin{array}{llllll}&& 2\, NO\,_{\textit{(g)}}\;+\;O_2\,_{\textit{(g)}}\;\rightleftharpoons \;2\;NO_2\,_{\textit{(g)}}\\ \textup{tryk:}&&1-2x\; \; \; \; \; \; \; \, \, 1-x\; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; 2x\qquad \qquad 1-x=0.506\qquad x=0.494\\&& 0.012\qquad 0.506\qquad \, \, 0.988\\\\&& {K_p}^{400\degree C}=\frac{(2x)^2}{\left ( 1-2x \right )^2\cdot \left ( 1-x \right )}=\frac{\left (0.988\;atm \right )^2}{\left ( 0.012\;atm \right )^2\cdot \left ( 0.506\;atm \right )}=13396.8\;atm^{-1}=13221.6\;bar^{-1} \end{array}


Svar #3
22. september 2021 af unicorn66

siger man altid 1-x i ligevægtsreaktioner?

og hvorfor (1-2x)^2    hvorfor opløftes der i 2?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2021 af janhaa

P(NO) ved start er jo 1.
og 2NO + O2 -> 2NO2
Gir da.
(1-2x)^2

^2 pga 2NO

Skriv et svar til: Ligevægtskonstant ved partialtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.