Kemi

masse

08. februar 2023 af SkolleNørd - Niveau: 9. klasse

Hvordan finder man massen af 1 mol NaCl?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2023 af OliverHviid

Man har sammenhængen n= m/M ⇔ m= n*M hvor n er antallet af mol, m er massen og M er molarmassen. Slå molarmassen op, og udregn så m.


Svar #2
08. februar 2023 af SkolleNørd

Hvordan slår man molarmassen (M) op?

Er det i det periodiske system?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2023 af OliverHviid

Ja, du kan slå molarmassen op i det periodiske system. Det er tallet der nede i bunden af hvert grundstof. se f.eks. følgende link: https://ptable.com/?lang=da#Egenskaber

Hvis du klikker på linket, kan du se at hydrogen eksempelvis har en molarmasse på 1,008 g/mol, carbon har en molarmasse på 12,011 g/mol osv.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. februar 2023 af AngelOneOne

Hej,

Du kan også skrive 'NaCl molarmasse' i Google ;o)

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #5
21. februar 2023 af SkolleNørd

#4

Hej,

Du kan også skrive 'NaCl molarmasse' i Google ;o)

/Angel

Kunne det ikke også bare stå.  Der er 5 gram H2O. Bergen massen af dette.

Hvordan beregner man så dette?

Er det således: molarmassen*5?

18,015g/mol*5 mol = xg


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2023 af AngelOneOne

Hej

Ja, det er det. Massen af 5 mol vand, er 5 gange vands molvægt (molar masse).
- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. februar 2023 af AngelOneOne

Hej,

Den (molære) massen af et stof (ionforbindelse eller molekyle), er summen af alle masserne på de grundstoffer i den mængde de er tilstede forbindelsen så;

H2O er 2 gange massen af H plus 1 gange massen af O (for massen af 1 mol H2O) og
CO2 er 1 gange massen af C plus 2 gange massen af O (for massen af 1 mol CO2) og
CO3 er 1 gange massen af C plus 3 gange massen af O (for massen af 1 mol CO3) osv.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #8
25. februar 2023 af SkolleNørd

#7

Hej,

Den (molære) massen af et stof (ionforbindelse eller molekyle), er summen af alle masserne på de grundstoffer i den mængde de er tilstede forbindelsen så;

H2O er 2 gange massen af H plus 1 gange massen af O (for massen af 1 mol H2O) og
CO2 er 1 gange massen af C plus 2 gange massen af O (for massen af 1 mol CO2) og
CO3 er 1 gange massen af C plus 3 gange massen af O (for massen af 1 mol CO3) osv.

/Angel

Kan du hjælpe mig med at regne dette ud?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. februar 2023 af AngelOneOne

Hej,

Der mangler information om NaOH's koncentration i mol/L (M) for at kunne udføre beregningen af hvor mange mol NaOH der er forbrugt i del 1.

Mw af ascorbinsyren (C6H8O6) er: 176,13 g/mol, så der er i alt mol ascorbinsyre i de to prøver:
Prøve 1: 0,340 g/176,13 g/mol g ≈ 0,002 mol ascorbinsyre
Prøve 2: Prøv selv at beregne mol ascorbinsyre

For at beregne hvor mange mol NaOH, skal man kende koncentrationen af NaOH i mol/L. Når man kender den, kan man beregne antal mol NaOH forbrugt:

mol NaOH forbrugt = mængde NaOH forbrugt i L x koncentrationen af NaOH i mol/L, altså for prøve nr. 1:

mol NaOH forbrugt = 0,00198 L • mol/L NaOH (som er ukendt i den tekst du har vedlagt)

Du skulle gerne opnå en mængde af NaOH der (tilnærmelsesvis) går op  i antal mol ascorbinsyre. 0,002 mol NaOH hvis syren er monohydron, og 0,004 mol NaOH hvis syren er dihydron.

Når du har bestemt om syren er mono- eller dihydron, skal du bruge det i næste beregning.

Du beregner det på samme måde som for prøverne, men det antal mol NaOH du har forbrugt, er enten resultatet af mol ascorbinsyre, hvis syren er monohydron. Er syren dihydron, er antal mol af ascorbinsyren det halve af antal mol NaOH forbrugt.

Når du kender mol-indholdet af ascirbinsyre i en C-vitamintablet, kan du beregne massen af ascirbinsyren i den, ved at gange mol ascorbinsyre med molmassen for ascorbinsyre.

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: masse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.