Matematik

Massen af ringe

21. april 2023 af Lars21r - Niveau: B-niveau
Hvilken formel skal jeg bruge til figur 7.29, 7.30 og 7.31?

Brugbart svar (1)

Svar #1
21. april 2023 af Eksperimentalfysikeren

Kunsten her er at dele ringene op i dele, der har former, du kender rumfanget af, og at omregne enhederne korrekt.

Den første ring er en cylinder, hvor der er skåret en cylinder ud. Regn rumfanget ud i mm3. Du kan så vælge mellem omregning af rumfanget til m3 og så gange med massefylden, eller regne massefylden om til kg/m3 til kg/mm3 og gange med rumfanget. Da de to sidst også har mål i mm, vil jeg nok vælge den sidste mulighed.

Prøv at opdele de to andre ringtegninger ligesom den første er opdelt.


Svar #2
21. april 2023 af Lars21r

Som du kan se, er de 2 sidste figurer blevet bearbejdede på. Hvilket vil sige, at volumen har ændret sig forskelligt både på 2. og 3. figur.
På figur 2 har følgende formel:
V=1/12*p*h*(D^2+dD-2d^2 )
=
V=1/12*p*0.01*(?0.05?^2+0.03*0.05-2*?0.03?^2 )˜5.759 m^3
V*m/V
m=5.759 m^3*7800 kg/m^3 ˜0.0449
m *50
0.0449*50˜2.246 kg
50 ringes masse med bearbejdningen er 2.246 kg.

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2023 af Eksperimentalfysikeren

V=1/12*p*h*(D^2+dD-2d^2 )

Er korrekt, hvis du husker at fjerne den indre cylinder. Jeg har lidt svært ved at læse de efterfølgende. Der forekommer et "~", som jeg ikke kan se betydningen af.

Det er ikke nemt at skrive formler entydigt på skrivemaskine, men der er hjælp ovenover skrivefeltet. Knappen "fx" åbner et vindue, hvor man kan skrive formler. Der er øverst en menu, hvor man kan finde skabeloner til formeldele. Nedenunder er der et skrivefelt og nederst et felt, hvor man kan se resultatet. Når man klikker på en skabelon, dannes der en tekstkode i skrivefeltet, hvor man så kan flylde ud med det, der mangler, f.eks. kan man klikke på brøkskabelonen og få koden "\frac{}{}", hvor man så udfylder med tller og nævner, a/b skrives så som "\frac{a}{b}" og vises som

\frac{a}{b}

Øv dig lidt på at bruge det.

Hvis du skal bruge potenser, f.eks m^3, kan du nøjes med at benytte symbolet x2 over skrivefeltet til at lyfte eksponenten op: m3.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. april 2023 af Eksperimentalfysikeren

Jeg har lige kigget på "~" igen. Så vidt jeg kan se bruger du det som "omtrent lig med", hvilket jeg sætter stor pris på. Du savner sikker "≈". Det kan du finde ved at klikke på "Ω"-knappen over skrive feltet.


Svar #5
21. april 2023 af Lars21r

Okay, kan du på nogen måde give mig formlen for figur 3? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. april 2023 af M2023

#5. Figur 3 er en cylinder med radius 25 mm og højden 4 mm, hvorpå hviler en keglestub med højden 6 mm, største radius = 25 mm og mindste radius = 15 mm. Fra dette skal fjernes en cylinder med højden 10 mm og radius 15 mm.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. april 2023 af SuneChr

Fig. 7.31
Rumfang af ring

\int_{0}^{h-4}\left ( \frac{\frac{D}{2}-\frac{d}{2}}{h-4}\cdot x+\frac{d}{2} \right )\, \textup{d}x   - π·(h - 4)·(d/2)2 + 4·π·((D/2)2 - (d/2)2)        Reducér !

se i øvrigt:
https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2070402


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. april 2023 af SuneChr

# 7  Vedr. integralet:
Overså, at funktionen/integranden skal i anden og integralet ganges med π .


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. april 2023 af SuneChr

Fig. 7.31

Rumfang af ring:
          1/12·π·(h·(D2 + dD - 2d2) + 4·(2D2 - dD - d2))
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. april 2023 af M2023

#6.

c) Rumfanget pr. ring bliver 

V=4\cdot \pi \cdot 25^2+ \frac{1}{3}\cdot 6\cdot \pi \cdot (15^2+15\cdot 25+25^2)-10\cdot \pi \cdot 15^2=

(2500 + 2 \cdot (225+375+625) - 2250) \cdot \pi=

2700 \cdot \pi

Massen pr. ring bliver :  

(2700 \cdot \pi \;mm^3)\cdot (7800 \;kg/m^3)=(2700 \cdot \pi \;(10^{-3}m)^3)\cdot (7800 \;kg/m^3)=

(2700 \cdot \pi \cdot 10^{-9}m^3)\cdot (7800 \;kg \cdot m^{-3})=2,700 \cdot \pi \cdot 10^{-3}\cdot 7,800 \;kg=

0,0662 \;kg

Samlet har de 50 ringe massen:

3,31 \;kg


Skriv et svar til: Massen af ringe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.