Matematik

Hvordan bestemmer man forskriften for denne sammensatte funktion? (Haster)

11. august 2023 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau

Hej

Nogle der kan hjælpe med det ovenstående? Har virkelig brug for en forklarring megt. regler osv. og hvordan man bestemmer sådan en forskrift, når der er hajmund inkluderet og log (ln).

Nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. august 2023 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. august 2023 af mathon

                                \small \small \begin{array}{llllll} f(y)=\ln(y)\quad \qquad y>0\\\\ g(x)=2x+4\qquad x>-2 \end{array}


Svar #3
11. august 2023 af SkolleNørd

#2

Kan du forklare hvorfor du har valgt at splitte den 2 tegn inde i den sammensatte funktion?

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. august 2023 af oppenede

#3 Fordi bestemte f og g bliver man nød til at vælge. Men det er rigtigt det ikke er entydigt.
Alternativt kunne man bruge f.eks.
f(x) = x og g(x) = ln(2x + 4)
f(x) = ln(x) og g(x) = 2x + 4
f(x) = ln(x + 4) og g(x) = 2x
f(x) = ln(2x - 4) og g(x) = x + 4
f(x) = ln(2x + 4) og g(x) = x
f(x) = ln(tan(x) + 4) og g(x) = tan-1(2x) 


Svar #5
11. august 2023 af SkolleNørd

#4
#3 Fordi bestemte f og g bliver man nød til at vælge. Men det er rigtigt det ikke er entydigt.
Alternativt kunne man bruge f.eks.
f(x) = x og g(x) = ln(2x + 4)
f(x) = ln(x) og g(x) = 2x + 4
f(x) = ln(x + 4) og g(x) = 2x
f(x) = ln(2x - 4) og g(x) = x + 4
f(x) = ln(2x + 4) og g(x) = x
f(x) = ln(tan(x) + 4) og g(x) = tan-1(2x)

Det giver jo ikke mening på nogen måde.
Jeg forstår det ikke ??

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. august 2023 af oppenede

Du kan se ved eftervisning f.eks. med f(x) = ln(2x - 4)  og  g(x) = x + 4, da bliver

f(g(x)) =  ln(2g(x) - 4) =   ln(2(x + 4) - 4) =  ln(2x + 4) = h(x)

Dvs. den betingelse opgaven siger der skal gælde er opfyldt


Svar #7
11. august 2023 af SkolleNørd

#6
Du kan se ved eftervisning f.eks. med f(x) = ln(2x - 4)  og  g(x) = x + 4, da bliver

f(g(x)) =  ln(2g(x) - 4) =   ln(2(x + 4) - 4) =  ln(2x + 4) = h(x)

Dvs. den betingelse opgaven siger der skal gælde er opfyldt


Hvilken betingelse? Det er jo bare tal? Jeg forstår ikke hvad der menes med at h(x)=f(g(x)).
Det kunne jo ligeså godt være h(x)=f(x)? Hvor kommer det g dog fra?

Svar #8
11. august 2023 af SkolleNørd

#2


Hvordan kan det være f(y) og g(x), når opgaven stiller nogle andre bogstaver

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. august 2023 af StoreNord

Den sammensatte funktion, h, består egentlig af to funktioner i en bestemt rækkefølge:
Først en murer, der bygger et hus. Ham kalder vi g(x)
Når han er færdig, kommer der en maler og maler huset. Ham kalder vi f(y).
Murerens output er g(x), men det er jo en y-værdi. Derfor skal maleren male y.

Desværre er Geogebra ikke lige så pædagogisk som Mathon:

 


Svar #10
15. august 2023 af SkolleNørd

#9

Den sammensatte funktion, h, består egentlig af to funktioner i en bestemt rækkefølge:
Først en murer, der bygger et hus. Ham kalder vi g(x)
Når han er færdig, kommer der en maler og maler huset. Ham kalder vi f(y).
Murerens output er g(x), men det er jo en y-værdi. Derfor skal maleren male y.

Desværre er Geogebra ikke lige så pædagogisk som Mathon:

 

hvad er det endelige svar og kan du give en pædagoisk forklaring?


Svar #11
15. august 2023 af SkolleNørd

#2

                                \small \small \begin{array}{llllll} f(y)=\ln(y)\quad \qquad y>0\\\\ g(x)=2x+4\qquad x>-2 \end{array}

Har jeg behov for at skrive y>0 og x>-2?

Eller er det fint at un at skrive det første fter f(x) og g(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. august 2023 af oppenede

#11 Det behøves ikke da betingelsen er h(x) = f(g(x)). Hvis betingelsen var h=f \circ g ville g og h derimod nødvendigvis have samme domæne.


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. august 2023 af StoreNord

Hvis nu x er lig med  -2  eller endnu mindre, får f et negativt argument.
Så eksisterer f ikke og h gør heller ikke.


Skriv et svar til: Hvordan bestemmer man forskriften for denne sammensatte funktion? (Haster)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.