Matematik

Udregn summen: 1^3+2^3+3^3...

03. maj 2011 af Frejabaja (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa! Ville lige høre om der var en nemmere måde, at regne dette stykke ud på:

1^3+2^3+3^3+...+100^3

:)


Svar #1
03. maj 2011 af Frejabaja (Slettet)

Det har nok noget med denne sætning at gøre, kunne jeg tænke mig:

For alle naturlige tal n gælder q(n): 1+2+3+...+n = 1/2 n(n+1)


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man kan jo benytte formlen

13 + 23 + .... + n3 = n2·(n+1)2/4

med n = 100


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Formlen i #2 vises lettest ved induktion efter n. Det er klart, at formlen gælder for n = 1. Antager vi nu, at den gælder for n, har vi

13 + 23 + ... + n3 + (n+1)3 = n2·(n+1)2/4 + (n+1)3

                                              = (n+1)2·(n2/4 + n+1)

                                              = (n+1)2·(n2 + 4n + 4)/4

                                              = (n+1)2·(n+2)2/4 ,

hvoraf vi ser, at formlen gælder for (n+1) .

Med n = 100 fås

13 + 23 + 33 + ... + 1003 = 1002·1012/4 = 502·1012 = 2.500·10.201 = 25.000.000 + 500.000 + 2.500 = 25.502.500


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Der er en interessant sammenhæng med formlen, som du angiver, idet

n2·(n+1)2/4 = (n·(n+1)/2)2 ,

så vi får det pudsige resultat, at

13 + 23 + 33 + ... + n3 = (1 + 2 + 3 + ... + n)2 .

Heraf kan vi så se, at

13 + 23 + 33 + ... + 1003 = (1 + 2 + 3 + ... + 100)2 = 50502 = 25.502.500


Skriv et svar til: Udregn summen: 1^3+2^3+3^3...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.