Matematik

Spædbørndødeligheden i Danmark - HJÆLP!

15. januar 2012 af Chris487 (Slettet)

               År                     :     1933   1938    1943    1948    1953    1958      1963    1968    1973
Spædbørnsdødlighed :     71,4     60,0     48,4     37,8     27,4      23,0      19,6      15,4     11,5

Funktionen er y=73,584*0,955x

 

1) Giv på grundlag af den valgte model en prognose for spædbørnsdødeligheden i år 2009. 

2) Hvad fortæller tallene a og b i udviklingen i spædbørnsdødeligheden? 

3) Det oplyses at spædbørnsdødeligheden i 2008 var 9,9 promille. Hvordan passer dette med modellen? 
Brug oplysningen til at kommentere modellen rækkevidde. 


Håber i vil hjælpe os, for vi forstår ikke spørgsmålene :)! 
På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. januar 2012 af den første mohikaner

Det er egentlig bare at sætte ind i formlen.

Bemærk at 1933 er sat som nulpunkt. dvs tag årstallet og træk 1933 fra når x skal findes.

så 1) giver

y=73,584*0,955(2009-1933) = 2,2 promille

2)

y=a*bx

a er dødeligheden ved start (dvs 1933)

b er udviklingen af dødeligheden over tid. Jo mere under 1 jo mere aftagende, jo mere over 1 jo hurtigere stigende.

 

3)

der indstættes igen

y=73,584*0,955(2008-1933) = 2,3 promille

Dvs modellen passer rigtigt dårligt her! prøv selv at tænke over hvorfor


Skriv et svar til: Spædbørndødeligheden i Danmark - HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.