Matematik

P= P0*a^t opgave???

10. april 2012 af AlisaNielsen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :-)

I dette opgave har jeg ingen idé om hvad for en formel jeg skal bruge,
eller hvad for et ''emne'' i vil give opgaven, sådan at jeg ved hvad det drejer sig om.

Her kommer opgaven:

Følgende tabel viser for hvert af årene 1992- 2006 mængden af udvundet solenergi i Spanien.
I en model antages det, at den udvundne solenergi P (målt i MW) som funktion af tiden t (målt i år efter 1999) med god tilnærmelse kan beskrives ved

År
?1999   2000   2001   2002   2003   2004   2005   2006
?Solenergi (MW)
?7      11,7    15,6    22,6    32,8    49,4    68,9   116,4
?
sammenhængen P=P0 *at hvor P0 og a ertal.
a) Benyt tabellens data til at bestemme tallene P0 og a.
b) Benyt modellen til at forudsige mængden af udvundet solenergi i Spanien i år 2008 samt til at forudsige, hvornår udvindingen af solenergi i Spanien overstiger 400 MW.

 

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Lav regression med en eksponentiel model til tabellens data.

b) Benyt modellen til at beregne P(2008-1999) , og løs ligningen P(t) = 400 .


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. april 2012 af nordfyn (Slettet)

Du skal lave en eksponentiel regression af den data du har i form af tal( husk at årstalene er 1,2,3,4 selvom der står 99,00,01. Så kan du få lommeregneren til at give dig en ligning til den data du har. Så har du talene P0 og a.

b)  i 2008? altså de 9. år.  MW = P0*a^9 = MW i 2008

her laver du en solve : SOLVE( (P0*a^t=400,1)t) Så regner den ud hvor lang tid der går i antal år fra 1999.

 

 


Svar #3
10. april 2012 af AlisaNielsen (Slettet)

til opgave a

er det her rigtig og nok som svar?

- er vedhæftet

Vedhæftet fil:eksponentiel.xlsx

Svar #4
10. april 2012 af AlisaNielsen (Slettet)

#2

Jeg tror ikke at min lommeregner kan gøre det som du nævner at jeg skal i opgave a


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. april 2012 af SuneChr

Eksponentiel regression, se vedhæftet

BEMÆRK    t = 0  i år 1999

Vedhæftet fil:SP SECC 1004122239.GIF

Brugbart svar (1)

Svar #6
10. april 2012 af nordfyn (Slettet)

sådan her ville jeg gøre

Vedhæftet fil:eksponentiel.xlsx

Svar #7
10. april 2012 af AlisaNielsen (Slettet)

ja okay, så jeg skal bare skrive 1,2,3,4 istedet for årstallene, men er sådan en graf nok som svar til opgave a?


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. april 2012 af nordfyn (Slettet)

Ja det skal du, det er nemmest at holde styr på x-værdierne således. Nej grafen er ikke nok, men den ligning der står i siden er nok fordi den udgør P0 og a. Så skriv forskriften(ligningen) så er tallene bestemt.


Brugbart svar (1)

Svar #9
10. april 2012 af JesperHP (Slettet)

P = P0 at 

Det har ikke nogen konsekvens mht. a hvad man sætter den første observations t værdi til.

 

Men det har en konsekvens for P0

 

Man bruger ike normalt at sætte første observations t værdi til 1 men snarere til 0 derfor kalder man konstanten P0, fordi den angiver funktionsværdien, dvs. P til tiden 0. Dermed kan man umiddelbart aflæse på funktionsforskriften hvilken værdi funktionen antager ved første observation.


 


Svar #10
10. april 2012 af AlisaNielsen (Slettet)

#8

Okay så det kommer til at hedde: : P = 0,3802 og a =0,9953
er jeg helt galt på den?

#9

Det vil sige at jeg når jeg i opgave b skal finde 9 års forskel, skal jeg skrive 8 istedet for 9, da 1999 er 0?


Svar #11
10. april 2012 af AlisaNielsen (Slettet)

én af jer starter forresten med 0 og den anden med 1, hvad er mest rigtig at gøre, for det giver noget vidt forskelligt self.?


Brugbart svar (1)

Svar #12
10. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

# 10

1999 er 0 så er 2008 jo 9.


Svar #13
10. april 2012 af AlisaNielsen (Slettet)

#12

ja okay det kan jeg godt se, blev bare lidt forvirret :-)


Brugbart svar (1)

Svar #14
10. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

# 10

Det ser vist ikke rigtigt ud...


Brugbart svar (1)

Svar #15
10. april 2012 af JesperHP (Slettet)

Der gælder generelt reglen når du skal finde din t værdi for et givent år f.eks. 2008

at du tager

årstal - år(0)

forudsat at første observation er kodet til 0

 

 

 

 

 

 


Svar #16
10. april 2012 af AlisaNielsen (Slettet)

#14

Ja det fandt jeg ud af, men har lavet den her istedet for

Vedhæftet fil:eksponentiel.xlsx

Brugbart svar (1)

Svar #17
10. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

a=1,47

p0 = 7,26  (ved regression)

 

P = 7,26 * 1,47^t


Brugbart svar (1)

Svar #18
10. april 2012 af JesperHP (Slettet)

hvis år 1999 er kodet 0 skal du få P0 = 7,2605 og a=1,47

du havde selv værdien a=0.3854 i det regneark du uploadede (hviskel skyldes at a ikke påvirkes af hvilket år du sætter til år 0)

havde forkert a værdi pga den måde Excell skriver det på nemlig som e^0.3854 = 1,47


Brugbart svar (1)

Svar #19
10. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

idet e^0.3854 = 1,47.

Men det giver jo det samme :D


Svar #20
10. april 2012 af AlisaNielsen (Slettet)

#15

det skal jeg huske fra nu af, men så min formel i opg b kommer til at hedde P=P0*a9?


Forrige 1 2 Næste

Der er 38 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.