Fysik

opvarmning af vand

07. januar 2013 af hansen1921 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg har prøves at løse følgende opgaver, men er usikker om de er korrekt løst. 

 

1. En elkeldel omsætter 12,0 kJ på 1,00 minut ved et forsøg. Beregn effekten i enheden watt.

- 12000 J / 60 s = 200 W.

 

2. Der er 500 gram vand i elkedlen. hvor meget stiger vandets temperatur på det ene minut, hvis det antages at energien kun går til opvarmning.

Eterm = m * c * ΔT           cvand = 4,2 kJ = vands specifikke varmekapicitet. 

12000 J / 0,5 Kg = 24000 J/kg 

24000 J/kg / 4,2 = 5714,29 J/(kg * ºC) 

- Jeg har startet med at flytte m på den anden side og udregnet Eterm og m ud. Derefter flyttede jeg c på den anden side og dividerede det resultat jeg fik ved at udregne Eterm og m ud. 

 

3. Alt energien går ikke til opvarmningen. Der er 9,53 kJ der går til opvarmning af vand. Beregn nyttevirkningen af el-kedlen i dette forsøg.

denne opgave forstår jeg ikkE

PÅ FORHÅND TAK 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

2. Isoler temperaturændringen ΔT i udtrykket

Eterm = m·c·ΔT

Bemærk: cvand = 4,2kJ/kg/K

3. Nyttevirkning = (udnyttet energi) / (forbrugt energi)


Svar #2
07. januar 2013 af hansen1921 (Slettet)

det har jeg også gjort i opgave 2


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så skulle du jo kunne beregne ΔT = Eterm / (m·c) = 12kJ/(0,5kg·4,2kJ/kg/K) = 12/2,1 K = ...


Svar #4
07. januar 2013 af hansen1921 (Slettet)

bliver temperaturen så 5,71 grader


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, men aflever det som 5,7 grader.


Svar #6
07. januar 2013 af hansen1921 (Slettet)

Ok, tusind tak.

 

3. min forbrugt energi er 9,53 kJ, men når jeg skal finde min udnyttet energi skal jeg så sige mvand * cvand * ΔTvand

Nyttevirkning = 9,53 kJ / (0,5 kg * 4,2 kJ/kg/k * 5,7ºC) * 100  = 79,6 %

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, for så vidt er det korrekt. Man ved, at der tilføres 12kJ , men kun 9,53kJ udnyttes til opvarming. Det bliver en nyttevirkning på 9,53/12 = 79,3% .


Svar #8
08. januar 2013 af hansen1921 (Slettet)

i opgave 2, når man skal isolere ΔT, så flytter man m og c på den anden side, men hvordan kan det være at m skifter fortegn og c ikke gør?


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er da heller ikke tilfældet, at m skifter fortegn. Se #3.


Svar #10
08. januar 2013 af hansen1921 (Slettet)

når ok.

hvis jeg f.eks. skulle finde massen skal man så sige:

ΔEterm / (c * ΔT) = m

og hvordan bliver enhederne omdannet til kg, hvis denne formel er rigtigt


Svar #11
08. januar 2013 af hansen1921 (Slettet)

#9. Andersen vil du være sød at kigge på svar #10


Brugbart svar (1)

Svar #12
08. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det udtryk er korrekt.

ΔEterm har enheden J . c har enheden J/kg/K , og ΔT har enheden K (grad), så c·ΔT har enheden J/kg .

ΔEterm / (c·ΔT) har derfor enheden J / (J/kg) = kg , som er standardenheden for masse.


Svar #13
08. januar 2013 af hansen1921 (Slettet)

Okay tusind tak for hjælpen


Skriv et svar til: opvarmning af vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.