Kemi
hurtig hjælp?
30. maj 2008 af
Small311 (Slettet)
Hej jeg har brug for hjælp :-)
Ét af følgende stoffer lugter kraftigt af ammoniak pga. en protoglysereaktion (eller hydronolysereaktion) mellem stoffets ioner.
3) Skriv de mulige protolyseligevægte (eller hydronolyseligevægte) op og find ud af hvilket stof det er.
1) NH4NO3
2) (NH4)2SO4
Jeg havde en opgave før ((NH4)2CO3) som jeg fik svar på (TAK!), men har stadig svært ved de andre to. svaret var:
(NH4)2CO3 <--> 2NH4(+) + CO3^(2-) <--> NH4(+) + NH3 + HCO3^(-) <--> 2NH3 + CO2 + H2O
da
CO3^(2-) er en middelstærk base (pKb = 3,6)
Skal de andre så hedde:
NH4NO3 <--> NH4^+ + NO3^- <--> ??
(NH4)2SO4 <--> 2NH4^+ + SO4^- <--> ???
Ét af følgende stoffer lugter kraftigt af ammoniak pga. en protoglysereaktion (eller hydronolysereaktion) mellem stoffets ioner.
3) Skriv de mulige protolyseligevægte (eller hydronolyseligevægte) op og find ud af hvilket stof det er.
1) NH4NO3
2) (NH4)2SO4
Jeg havde en opgave før ((NH4)2CO3) som jeg fik svar på (TAK!), men har stadig svært ved de andre to. svaret var:
(NH4)2CO3 <--> 2NH4(+) + CO3^(2-) <--> NH4(+) + NH3 + HCO3^(-) <--> 2NH3 + CO2 + H2O
da
CO3^(2-) er en middelstærk base (pKb = 3,6)
Skal de andre så hedde:
NH4NO3 <--> NH4^+ + NO3^- <--> ??
(NH4)2SO4 <--> 2NH4^+ + SO4^- <--> ???
Svar #1
30. maj 2008 af mathon
Skriv de mulige protolyseligevægte (eller hydronolyseligevægte)
har du gjort her
NH4NO3 <--> NH4^(+) + NO3^(-)
NH4)2SO4 <--> 2NH4^(+) + SO4^(2-)
men
pKb(NO3^(-)) = 15,32
og
pKb(SO4^(2-)) = 17
viser,
at NO3^(-) og SO4^(2-) er så svage baser at, de ikke reagerer nævneværdigt med NH4^(+), hvorfor der ikke dannes NH3
som ved
(NH4)2CO3 <--> 2NH4(+) + CO3^(2-) <--> NH4(+) + NH3 + HCO3^(-) <--> 2NH3 + CO2 + H2O
har du gjort her
NH4NO3 <--> NH4^(+) + NO3^(-)
NH4)2SO4 <--> 2NH4^(+) + SO4^(2-)
men
pKb(NO3^(-)) = 15,32
og
pKb(SO4^(2-)) = 17
viser,
at NO3^(-) og SO4^(2-) er så svage baser at, de ikke reagerer nævneværdigt med NH4^(+), hvorfor der ikke dannes NH3
som ved
(NH4)2CO3 <--> 2NH4(+) + CO3^(2-) <--> NH4(+) + NH3 + HCO3^(-) <--> 2NH3 + CO2 + H2O
Svar #2
31. maj 2008 af Small311 (Slettet)
Mange tusind tak! Mange er sikkert enige med mig når jeg siger at jeg tror du er min yndlings person her på studieportalen ;-) Hehe. Tak!
Skriv et svar til: hurtig hjælp?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
