Kemi

Masse og Reaktionsskema

21. april 2009 af Shaun (Slettet)

Hej.
I en opgave er der blevet givet følgende reaktionsskema:

C7H16 (l) + 11O2 (g) ⇒ 7CO2 (g) + 8H2O (g)

(C7H16 er heptan)
Hvor jeg skal udregne massen for CO2 ved hjælp af følgende oplysninger:

DensitetHeptan = 0,68g/mL
VolumenHeptan = 1000mL
mHeptan =680g
MHeptan = 100,2019g/mol
nHeptan = 6,786298mol
Mco2 = 44,0095g/mol

Men jeg kender ikke antallet af mol hvilket gør det i mine øjne ret umuligt. Jeg kan sikkert bruge nogle af de andre informationer, men ved ikke hvilke der har en sammenhæng.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2009 af HansL (Slettet)

Gang nheptan med 7, da finder du nCO2

Sæt så ind i formlen: mCO2 = MCO2 × nCO2


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. april 2009 af dnadan (Slettet)

Du kender stofmængden af heptan, du ved (ud fra reaktionsskemaet), at der dannes 7 kuldioxid pr. heptan molekyle.

Dvs. stofmængden af kuldioxid må være 7 gange større end stofmængden af heptan.

Skrevet kortere: nCO2=nHeptan*7

Hermed kendes nu stofmængden af kuldioxid, hvorved massen kan findes ved m=M*n


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2009 af mathon

                                      C7H16(l)      +      11O2(g)   →      7CO2(g)   +   8H2O(g)
ækvivalentmængder             1 mol                                        7 mol     
eller                                  100,2019 g                                7*(44,0095 g)
aktuel mængde                   680 g                                           x

hvoraf

x/(7*(44,0095 g)) = (680/100,2019)
og

m(CO2) = x = (680/100,2019)*(7*(44,0095 g))
 


Svar #4
21. april 2009 af Shaun (Slettet)

mange tak!!


Skriv et svar til: Masse og Reaktionsskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.