Fysik

Energi

30. maj 2009 af Booklover (Slettet)

Nogen som kan forklare mig forekellen på de forskellige former for energi samt selve defninitionen af begrebet energi på en virkelig letforståelig måde - da jeg virkelig ingenting fatter!


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2009 af sHastrup (Slettet)

Der er mange forskellige former, som står beskrevet på wikipedia, og det er ikke så svært at forstå.

http://da.wikipedia.org/wiki/Energi


Svar #2
30. maj 2009 af Booklover (Slettet)

Jahh... har tjekket den .. men har brug for en til at forklare mig enkeltvis hvad de forskellige former for energi gør ... og velsagtens også er .. men tusind tak ,)


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2009 af niko0807 (Slettet)

 De tre vigtigste energiformer er Mekanisk energi, Elektrisk/magnetisk energi og Termisk energi

Mekanisk energi er ganske enkelt noget der bevæger sig (en fjeder der springer ud frigør mekansik energi)

Elektrisk energi kender vi fra stikkontakten (du sætter en lampe til, og så får du varme og lys, som også er energiformer)

Termisk energi er varme (kroppen frigiver hele tiden termisk energi i form af varme, ligesom lamper også gør det)

Energiformerne er ækvivalente, dvs. de kan omdannes og erstatte hinanden. I praksis gøres det på flere forskellige måder afhængigt af engergiformerne.

Mekanisk til termisk (gnid hænderne mod hinanden, til de bliver varme)

Termisk til elektrisk (varm noget vand, sæt dampen under tryk og lad trykket driver en turbine der driver en generator(dampmaskine)

Elektrisk til termisk (tænd for din elkoger i køkkenet og få varmt vand)

Mekanisk til elektrisk (tag en cykeltur med en dynamo på cyklen)

Elektrisk til mekanisk (sæt strøm til en motor)


Svar #4
31. maj 2009 af Booklover (Slettet)

Niko! Du er simpelthen en kæmpe skat!!! ;p - tusind, tusind, tusind tak! Nu forstår jeg det rent faktisk! Du forklarer det så utrolig godt !

Hvor hører så potientiel energi henne i alle disse energiformer??


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2009 af Bjerrk (Slettet)

Potentiel energi hører under mekanisk energi :-) Potentiel energi er den energi, som en genstand har i kraft af tyngdekraften. Hvis du f.eks holder et krus kaffe ud i strakt arm, og dernæst giver slip på det, så falder det jo mod gulvet (og du spilder kaffen ;-) ).

Dét, at kruset falder, betyder at det er i bevægelse - der er altså bevægelsesenergi (kinetisk energi) i spil. Denne bevægelsesenergi kan jo som bekendt ikke komme ud af ingenting. Det gør den heller ikke, det er nemlig krusets tidligere potentielle energi der er blevet omsat til bevægelsesenergi. Den potentiellle energi, som kruset havde, skyldes at det befinder sig i et tyngdefelt (jordens) som groft sagt "trækker i kruset". Så den mængde potentiel energi kruset har afhænger altså af, hvor højt op du holder det.

Man kan sige, at det også er derfor at en ting i vægtløs tilstand ikke falder. Den er ikke påvirket nævneværdigt af tyngdekraft, så den har ingen potentiel energi der kan omdannes til bevægelsesenergi (fald).

Håber det gav en eller anden slags mening - det blev vist lidt rodet ;-)

Hvis du synes, så kan jeg (eller en anden) lige diske op med nogle formler, der beskriver, hvordan en genstands potentielle energi udregnes. Der er i øvrigt også nogle ret simple, men brugbare, regler omkring mekanisk energi, som du evt. lige ska ha styr på, hvis du skal til eksamen i skidtet :-) .


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. maj 2009 af mathon

Emek = ½*m*v2 + m*g*h = ½*m*V2 = m*g*H


Svar #7
31. maj 2009 af Booklover (Slettet)

Bjerk: tusind, tusind tak!!! Super forståeligt! Jep - skal til eksamen i skidtet ;) Du må meget gerne hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. maj 2009 af Bjerrk (Slettet)

Hehe, ok :-)
Altså, mekanisk energi er defineret som summen af en genstands potentielle energi (beliggenhedsenergi) og kinetiske energi (bevægelsesenergi). Med andre ord:
Emek = Ekin + Epot
Man siger, at i et system, der kun er påvirket af tyndekraften, så er den mekaniske energi konstant (den “regel” er en af de vigtigste inden for mekanikken).
Det der menes er egentlig, at hvis man nu forestiller sig et system, hvor der ingen luftmodstand er, så er det ret nemt at regne på den mekaniske energi.
Hvis vi for eksempel forestiller sig, at du befinder dig i sådan en perfekt verden uden luftmodstand, og så holder det førnævnte kaffekrus ud i strakt arm, så kan kaffekrusets potentielle energi beregnes således:
DeltaEpot = m * g * h
Her er
m = krusets masse
g = tyngdeaccelerationen mener jeg at den hedder. Den beskriver i hvor høj grad tyngdekraften “trækker” i objektet. Den varierer faktisk lidt alt efter hvor du er på jorden, da jorden ikke er helt “rund”. Her i DK er den vist rundt regnet 9,82(m/s^2) (enheden, altså meter pr. Sekund i anden, kan virke lidt underlig, men den giver mening ;-) . Jeg kan godt forklare den hvis du synes..)
h er simpelthen den “højde” du holder kruset i – altså praktisk set hvor langt over gulvet du holder kruset.
Så hvis vi forestiller os, at kruset vejer 2kg (ja, det er en hel del kaffe, men altså...) og at du holder det 2 meter over gulvet, så har det en potentiel energi der ser sådan ud:
 

DeltaEpot = 2kg * 9,82(m/s) * 2m = 39,28 Joule

(faktisk er det ikke krusets totale potentielle energi, men bare energiforskellen mellem når kruset er på gulvet og når det er 2 meter over gulvet, men det er en mindre detalje)

På grund af den tidligere regel (at den mekaniske energi er konstant), så kan vi altså også regne med, at liiiige før kaffekruset rammet gulvet, så er al den potentielle energi blevet omsat til bevægelsesenergi – altså den energi, som det krævede at bevæge kruset fra din hånd og til gulvet.
Ud fra denne antagelse, kan vi regne en masse ting ud – blandt andet med hvilken fart kruset rammer gulvet – men det vigtigste er, at det illustrerer at:
Emek = Epot + Ekin
(Så hvis den potentielle energi var 39,28 Joule i to meters højde, kan vi regne med, at kruset falder med en energi der også alt i alt er lig 39,28 Joule)

Føj hvor blev det langt :-D Og der er masser af ting jeg ikke fik nævnt...


Svar #9
31. maj 2009 af Booklover (Slettet)

Nej hvor er du dog sød! Jeg vil nærstudere hvad du har skrevet ;)


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.