Fysik

FYSIK OPGAVER - HJÆLP! (DET HASTER)

11. december 2009 af NeilimafNuglo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Er der nogen der ude, som har lavet opgave: 47, 54, 68 og 69 i fysik-bogen B2 - det starter fra side 79.

Helst med forklaringer også! Hvordan i har fundet frem til resultatet og så videre...

Jeg har ligget syg i over en uge - så jeg har ikke været med til hvad klassen har gennemgået, håber virkelig nogen der ude kan hjælpe mig!

Det haster lidt - så har virkelig brug for jeres hjælp!

Tak på forhånd.

Hvis nogen af jer ikke har bogen, kan jeg lige skrive opgaverne:

Opgave 47

En natriumlampe udsender lys med frekvensen 5,09 * 1014Hz.

a) Hvilken fotonenergi har lyset i joule? I eV?

b) Hvilken bølgelængde har lyset?

c) Hvilken farve har lyset?

Opgave 54

Lysstrålen fra en He-Ne-laser sendes ind i en såkaldt termosøjle, der måler lysstrålens effekt til 0,5mW. Lysets bølgelængde er 633 nm.

a) Hvad er strålingens fotonenergi?

b) Hvor mange fotoner rammer termosøjlen pr. sekund?

c) Hvad er laserstrålens intensitet W/m2, når dens radius er 1 mm? Er intensiteten større end i sollys?

Opgave 68

En Co-kanon indeholder 43 g Co-60. Massen af et Co-atom er 59,9 u.

a) Hvad er et Co-atoms masse i gram?

b) Hvor mange Co-atomer er der i kanonen?

- Halveringstiden for Co-60 er 5,27 år.

c) Hvor stor er aktiviteten i kanonen?

d) Hvor stor er aktiviteten 12 år senere?

Opgave 69

Et forsøg går ud på at måle, hvordan aktiviteten af Ba-137 afhænger af tiden. Med en Geiger-Müller-tæller har man målt værdierne i denne tabel:

t   | min     |   1,0  |   2,0    |   3,0   |   4,0   |   5,0  |   6,0  |

A | min -1 | 4600 |  3525 | 2710 | 2040 | 1595 | 1195 |

(Altså i skal forestille jer at disse tal er lige ovenover hinanden, som var det en tabel).

a) Påvis, at aktiviteten med tilnærmelse aftager eksponentielt med tiden.

b) Bestem en forskrift for A som funktion af tiden.

c) Bestem halveringstiden.

d) Angiv begyndelsesaktiviteten i Bq.


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. december 2009 af Danner39 (Slettet)

du går vel ikke ud fra, at folk begynder at løse alle dem der for dig vel?


Svar #2
11. december 2009 af NeilimafNuglo (Slettet)

Måske ikke allesammen, men kunne da godt være at nogen ville løse nogen af dem for mig :/

Har ligget syg i snart 2 uger, det vil sige har ikke været med til at gennemgå det nye - og vi har to afleveringer for, og i den her aflevering kan jeg virkelig ikke finde ud af de her 4 opgaver :( så håbede da på at nogen ville hjælpe mig!


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. december 2009 af mathon

Opgave 47

En natriumlampe udsender lys med frekvensen 5,09·1014 Hz.

a) Hvilken fotonenergi har lyset i joule? I eV?

   Efoton = h·f = (6,62608·10-34 Js)·(5,09 * 1014 s-1) = 3,37267·10-19 J = 2,10506 eV

b) Hvilken bølgelængde har lyset?

    λ = c/f = (2,99792·108 ms-1)/(5,09·1014 s-1) = 5,88983·10-7 m = 588,983·10-9 m = 588,983·10-9 nm

c) Hvilken farve har lyset?       ultraviolet


Svar #4
11. december 2009 af NeilimafNuglo (Slettet)

Tusind tak for svaret! God bless you :)

Kan du evt. fortælle mig hvorfor det lige er de formler du har brugt? Og forklare hvorfor farven lige bliver ultraviolet? Fordi i facit står der nemlig at det bliver gult...?


Brugbart svar (3)

Svar #5
11. december 2009 af Mickey4 (Slettet)

Det bliver også gult. mathon fik bare aldrig rigtig omregnet fra m til nm ;) Svaret i b er:

588,983·10^-9 m = 588,983 nm, svarende til gult lys.


Brugbart svar (2)

Svar #6
11. december 2009 af mathon

sorry!

redigering

5,88983·10-7 m = 588,983·10-9 m = 588,983 nm  →  gult


Svar #7
11. december 2009 af NeilimafNuglo (Slettet)

Tusind tak for jeres hjælp. Sætter jeg stor pris på.

Kan i evt. hjælpe mig med de andre opgaver? :( Jeg ved godt det er meget forlangt - jeg har bare så meget brug for det - og det haster virkeligt for mig /: har ligget syg i snart 2 uger, har en masse afleveringer jeg skal ha' indhentet til mandag/tirsdag. Håber virkelig i kan hjælpe mig!


Brugbart svar (2)

Svar #8
12. december 2009 af mathon

Opgave 54

Lysstrålen fra en He-Ne-laser sendes ind i en såkaldt termosøjle, der måler lysstrålens effekt til 0,5mW. Lysets bølgelængde er 633 nm.

a) Hvad er strålingens fotonenergi?

   Efoton = (h·c)/λ = 1,98645·10-25 Jm)/(633·10-9 m) = 3,13815·10-19 J = 1,95868 eV

b) Hvor mange fotoner rammer termosøjlen pr. sekund?

    antal pr sek = N/s = (0,5·10-3 J/s)/(3,13815·10-19 J) = 1,5933·1015 s-1

c) Hvad er laserstrålens intensitet W/m2, når dens radius er 1 mm? Er intensiteten større end i sollys?

    I = (0,5·10-3 W)/((π·(10-3 m)2) = 159,155 W/m2

   S(olarkonstanten) = 1,4 kW/m2

    I/S = 0,114

    I = 0,114·S = 11,4 % af S


Svar #9
12. december 2009 af NeilimafNuglo (Slettet)

Tusind tak for hjælpen, sætter jeg kæmpe stor pris på!!!

Har du evt. lavet de to andre opgaver? /:


Brugbart svar (1)

Svar #10
13. december 2009 af mathon

...disse var ment som faglig inspiration og ikke som sovepuder.


Svar #11
13. december 2009 af NeilimafNuglo (Slettet)

Og med det mener du...?


Brugbart svar (1)

Svar #12
13. december 2009 af mathon

...at dette ikke blot er overholdelse af deadline,
men et spørgsmål om medvirkende læring = hjælp til selvhjælp...


Svar #13
13. december 2009 af NeilimafNuglo (Slettet)

Ja okay, jeg forstår...

Men det jo ikke fordi jeg vil ha' jer til at lave alle mine afleveringer ;s eller alle mine opgaver.

Jeg bad bare om hjælp til 4 opgaver - fordi jeg ikke kan løse dem selv, og har 7 andre afleveringer jeg skal ha' lavet. Men gider ikke sidde her og klage :) jeg har bedt om hjælp og jeg takker utrolig mange gange for det i har hjulpet mig med, sætter stor pris på det.

Kan ikke andet respektere det du siger (;


Brugbart svar (1)

Svar #14
06. marts 2012 af TheLeresa (Slettet)

#8 nogle som kan forklare mig opgave b?

 

b) Hvor mange fotoner rammer termosøjlen pr. sekund?

    antal pr sek = N/s = (0,5·10-3 J/s)/(3,13815·10^-19 J) = 1,5933·1015 s

hvad er 0,5*10^-3J/s


Brugbart svar (2)

Svar #15
07. marts 2012 af mathon

          du fik hjælp i
          https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1160831


Skriv et svar til: FYSIK OPGAVER - HJÆLP! (DET HASTER)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.