Kemi

Molare masse og mængdeberegning

04. januar 2010 af jew19 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hejsa. Jeg sidder og forsøger at lave en kemirapport, og jeg vil gerne hører om der er nogen der kan hjælpe mig???.

Det ville være dejligt hvis der var nogen der kunne forklare hvordan man udregner det der molare masse, og generalt hvis der er nogen der har noget hjælp til mængdeberegning i Kemi, vil det være en kæmpe hjælp.

På forhånd tak:).


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. januar 2010 af mathon

i det følgende betyder {X} talværdien af størrelsen X

1 atom/molekyle har massen {M} u

1 mol atomer/molekyler har massen {NA}·({M} u) = {M}·({NA} u) = {M} g
da definitionen på u-enheden
er
       1 g = {NA} u                              ({NA} er Avogadros antal)

M = m/n


Svar #2
04. januar 2010 af jew19 (Slettet)

Så for at finde den molare masse, er formlen så M=m/n ??


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. januar 2010 af mathon

eller hvis du har
formlen

ex.

atommasserne findes i det periodiske system
     
             M(CuSO4) = (1·63,546 + 1·32,065 + 4·15,999)g/mol = 159,607 g/mol


Svar #4
04. januar 2010 af jew19 (Slettet)

Mange tak for din hjælp, men er det muligt du kan forklare lidt om de tal du skriver i dit eksempel med CuSO4??.


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. januar 2010 af mathon

massetallene for atomerne
                            Cu
                            S
                            O


Svar #6
04. januar 2010 af jew19 (Slettet)

Bare lige for at være sikker på at jeg har forstået det rigtigt?

63,546 er det CUs atommasse?

32,065 er det S atommasse ??

15,999 er det Os atommasse, som så ganges med 4 pga af at der er fire i atomet?.

og 159,607 er CuSO4s molaremasse?.


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. januar 2010 af mathon

Ja


Svar #8
04. januar 2010 af jew19 (Slettet)

Fantastisk, og atommassen, er det så det nummer der står med småt øverst ved atomet i det periodiske system?


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. januar 2010 af mathon

 atommassen er det decimaltal, der står med småt øverst ved atomet i det periodiske system?


Svar #10
04. januar 2010 af jew19 (Slettet)

Ja foreksempel ved H hvor der står 1,008?


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. januar 2010 af mathon

nemlig


Svar #12
04. januar 2010 af jew19 (Slettet)

Fantastisk. Tak for hjælpen:)


Skriv et svar til: Molare masse og mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.