Matematik

Tre ligninger med tre ubekendte

10. april 2010 af dressed (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har tre punkter: (-1,2), (3,2) og (1,-1)

Ligningerne bliver:

f(-1) = a•(-1)2+b•(-1)+c = 2
f(3) = a•32+b•3+c = 2
f(1) = a•12+b•1+c = -1
Er der nogle der kan hjælpe mig med at komme videre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

skriv den lidt pænere, så kan du bruge de lige store koeffecienters metode (se herom i din bog)


Svar #2
10. april 2010 af dressed (Slettet)

Hvordan pænere?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

-2a-b+c=2 osv. du kan gange parenteserne ud og normalt skriver man koeffecienterne forrest


Svar #4
10. april 2010 af dressed (Slettet)

burde a*(-1)^2  ikke bare blive -a?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

nej det er a, men det står der heller ikke, der står a gange -1 gange 2


Svar #6
10. april 2010 af dressed (Slettet)

Ja, det er en fejl. Alle 2tallene er opløftede.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

så skal du bruge symbolerne på bjælken herover a*(-1)2, (-1)2 = 1


Svar #8
10. april 2010 af dressed (Slettet)

Er stadig ikke sikker på at jeg er helt med. Har brugt de lige store koefficienters metode, så langt at det ser således ud:

(a+b+c)+(9a+3b+c) = 4
10a+4b+2c = 4
8a+4b+2c = 4
 

Er det forkert? og hvordan kommer jeg videre? og så er der den sidste forskrift tilbage.


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Sæt det op sådan her:

Ligning 1        a-b+c=2

Ligning 2       9a+3b+c=2

Ligning 3        a+b+c=-1

Det giver løsningsvektoren (a,b,c) = (½,-½,-1)

Med hensyn til de lige store koeffecienters metode, så læs på den i din bog (eller herinde) 


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. april 2010 af Krabasken (Slettet)

DE LIGE STORE KOEFFICIENTERS METODE:

(1)   a-b+c=2             (2)     32a+3b+c=2                (3)      12a+b+c=-1                

(3)            12a+b +c=-1

-1*(1)      -a+b-c=-2                  adderes:           11a+2b=-3        (4)

(2)             32a+3b+c=2

-1*(1)      -a+b-c=-2                 adderes:            31a+4b=0        (5)

2*(4)         22a+4b=-6

-1*(5)       -31a-4b=0               adderes:             -9a=-6               a = 2/3

(4)                 2b=-3-11a = -3-22/3 = (-9-22)/3 = -31/3                b = -31/6

(1)             c=2-a+b = 12/6-4/6-31/6                                              c = -23/6..

I stedet for at skrive x2 kan du bruge tegnene lige under "Opret svar" til at skrive x2 . . .


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. april 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Rettelse: Jeg har regnet forkert, kan jeg se, det bliver: a=3/4, b=-3/2 og c=-1/4


Svar #12
11. april 2010 af dressed (Slettet)

I giver mig to vidt forskellige resultater..


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. april 2010 af Krabasken (Slettet)

Undskyld - !

Jeg har helt overset de "venstre lighedstegn" og dermed løst en helt anden opgave. Jeg har betragtet a,b og c som "ubekendte" (x,y,z) i et tre-lignings-system. Men det, der menes, er, at de skal indgå som koefficienter i en f(x) igennem de tre punkter.

Men hvis du dropper de venstre lighedstegn, kan min "løsning" stadig ses som et eksempel på "De lige store koefficienters metode", hvis du får brug for den i anden sammenhæng . . .

Sorry - jeg ta'r brillerne på næste gang . . .

Stoney


Skriv et svar til: Tre ligninger med tre ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.