Matematik
andengradsligning i anden potens?
Hej, jeg har en formel hvor jeg kan finde længden af en kurve ved hjælp af integralregning. Jeg skal her bla. sætte differentialkvotienten til en funktion i anden, og dette volder mig lidt problemer.
Differentialkvotienten er som følger:
f '(x)=-0,201*x2-0,5*x+0,038
Det jeg så skal gøre er:
(-0,201*x2-0,5*x+0,038)2
Nogen der ved hvordan jeg regner den ud? For min lommeregner kan ikke, den sætter bare noget foran parrantesen, samtidig med at den stadig er i anden potens.
Jeg har vedhæftet et billede med formel hvor jeg har indsat tallene, skal jeg gå videre, og så tage anden potens, når jeg har indsat værdier for x?
Håber i kan hjælpe :)
Svar #2
04. juni 2010 af Bankier (Slettet)
Har du ikke MathCad, Maple eller ligende? Ellers er der ingen anden udvej end at regne i hånden/ papir.
Svar #3
04. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)
#1
Du har ret i, at det udtryk ser for vildt ud. Det kunne måske hjælpe, hvis du kunne gå lidt tilbage og formulere opgaven fra starten. Det er jo muligt, at der er en anden fremgangsmåde, der fører til et simplere resultat.
Svar #4
04. juni 2010 af simo3595 (Slettet)
#3
Jo, jeg smækker det lige ind i word de oplysninger jeg har
Svar #5
04. juni 2010 af simo3595 (Slettet)
Der er nu vedhæftet en beskrivelse af opgaven, samt hvordan jeg er kommet til det punkt hvor jeg nu sidder fast.
Svar #7
04. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)
#5
Din fremgangsmåde er for så vidt korrekt. Jeg så på funktionerne x(t) og y(t) og fandt i Excel følgende regressioner:
x(t) = -2,6705·t2 + 6,3416·t - 1,5406
y(t) = -4,1364·t2 + 2,3736·t + 1,2507 .
Først fandt jeg det t, hvor y(t) = 0 . Dette indtræffer ved t2 = 0,907 .
Den længde, bolden har bevæget sig fra t = 0 til t = t2 er da
L = 0∫t2 √((dx/dt)2 + (dy/dt)2) dt = 0∫0,907 √(96,9655·t2 - 107,014·t + 45,84987) dt .
Man kan faktisk finde en stamfunktion til integranden, og man finder
L = 5,226 - 0,843 = 4,383 .
Svar #8
04. juni 2010 af simo3595 (Slettet)
Tror jeg springer over den der med x(t) og y(t), den gennemskuer min lærer at jeg ikke har lavet selv :) Men tak for hjælpen ellers :)
Har lige vedhæftet et billede, hvor dx står udenfor kvadratroden for at fjerne al forvirring, hvis der altså har været det, eller noget :s
Svar #9
04. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)
#8
Ja, det er korrekt, at dx ikke står under kvadratroden, så det drejer sig om at finde en stamfunktion, hvilket ikke lader sig gøre med pæne funktioner i dette tilfælde. Et CAS værktøj kan muligvis udregne det bestemte integral.
Hvis man nøjes med at lave regression for y = f(x) til 2. orden i x, finder jeg
y = -0,2980·x2 -0,1165·x + 1,6880 .
Nøjagtigheden i regressionen er ikke så god som dit fit til 3. orden, eller de to ovenstående fits i #7; men det resulterende bestemte integral for længden L kan nu integreres analytisk, og man finder her
L = 2,888 - (-1,407) = 4,295 ,
hvilket er ret tæt på resultatet i #7.
Svar #10
04. juni 2010 af simo3595 (Slettet)
så fandt jeg ud af det ved hjælp af Mathcad, skal do lige have fundet ud af hvor bolden rammer gulvet for at få en mere præcis længde :D
Skriv et svar til: andengradsligning i anden potens?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
