Kemi

Beregn koncentrationen af to stoffer ved ligevægt.

22. september 2010 af enlalleflab (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :D

10 gram PbSO4 blandes med 0,5 liter 0,05 M KI (aq) og ligevægten indstiller sig

PbSO4 (s) + 2 I(aq) <=> PbI2 (s) + SO42- (aq)

25 mL af ligevægtsblandingen (hvor jeg har filtreret bundfaldet fra, så opløsningen kun indeholder ioner) tirerer jeg med 20 mL 0,05 M AgNO3 (aq) hvor ækvivalenspunktet opnåes og der dannes AgI (s)

Hvordan beregner jeg koncentrationen af I- og SO42- ved ligevægt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2010 af mathon

n(KI)tilsat = V·c = (0,5 L)·(0,05 mol/L) = 0,025 mol      

titrering:
                n(AgNO3) = V·c = (0,020 L)·(0,05 mol/L) = 0,001 mol i 25 mL ækvivalerende 0,020 mol I- i 0,5 liter        

                n (I- )bundfald  = (0,025 mol) - (0,020 mol) = 0,005 mol ækvivalerende (1/2)·(0,005 mol) Pb2+ =
                                                                                           0,0025 mol Pb2+ i et volumen på 0,5 L

                [Pb2+]ligevægt = [SO42- ]ligevægt = (0,0025 mol)/(0,5 L) = 0,005 M
 


 


 


Svar #2
22. september 2010 af enlalleflab (Slettet)

Tusind tak! Du har reddet min dag!

Et sidste spørgsmål. Hvad betyder det, hvis man skal beregne den teoretiske værdi for ligevægtskonstanten ud fra opløslighedsprodukterne?

Ko (PbSO4 )=2,53·10(-8) M2
Ko (PbI2 )=9,83·10(-9) M3


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2010 af mathon

glemte:

                    [ I- ]ligevægt = (0,020 mol)/(0,5 L) = 0,040 M


Skriv et svar til: Beregn koncentrationen af to stoffer ved ligevægt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.