Kemi

Masse% af kobberindhold

23. oktober 2010 af malou190 (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et eksperiment ønsker man at bestemme kobberindholdet i en udgået europæisk mønt. Mønten vejes, hvorved dens masse bestemmes til 3,86 g. herefter opløses den i konc. Salpetersyre, idet kobberet i mønten reagererpå flg. måde:

Cu (s) + NO3- (aq) --> Cu2+ (aq) + NO2 (g)
 

Efter endt reaktion har man en klar opløsning, idet de metaller, som mønten i øvrigt består af, ligeledes opløses i salpetersyren. Denne opløsning hældes i en 250 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med demineraliseret vand.

Af den fremkomne opløsning udtages med pipette 10,0 mL, som overføres til en 100 mL målekolbe. Der fyldes op til mærket med NH3 (aq), således at man ender med at have en opløsning (kaldet opl. Y), hvori [NH3] er 0,500 M.

Absorbansen for opl. Y måles til 1,26. Absorbansen skyldes alene opl. Y’s indhold af Cu(NH3)42+

Bestem møntens kobberindhold, idet du angiver resultatet i masseprocent  ?????


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

Aflæs på din standardkurve hvilken koncentration en absorbans på 1,26 svarer til.

eller find C = A/(ελ*l)        A = absorbans, ελ = ekstinktionskoefficienten   l = kuvettens bredde


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. oktober 2010 af mathon


Skriv et svar til: Masse% af kobberindhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.