Matematik

Matematik

13. april 2014 af sejr10 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har brug for hjælp til at knække koden til denne matematik opgave:

Om en funktion f(x) oplyses, at hvis x-værdien forøges med 5, så forøges y-værdien med 13.

1) Gør rede for hvilken type vækst der er tale om, og bestem regneforskriften for f(x), idet det yderligere oplyses, at grafen går gennem punktet (8,22).


2) Beregn f(15) og løs ligningen f(x) = 30.

3) Om en funktion p(x) oplyses, at hvis x-værdien forøges med 5 %, så forøges y-værdien med 13 %.

Gør rede for hvilken type vækst der er tale om, og bestem regneforskriften for p(x), idet det yderligere oplyses, at grafen går gennem punktet (8,22).


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2014 af SuneChr

1)    Se på, hvilke af de vækstmodeller du kender, om koordinatsættene vil passe ind i forskriften.
       f (8)  =  22        og       f (8 + 5)  =  22 + 13

2)    p (8)  =  22      og      p (1,05·8)  =  1,13·22


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2014 af SuneChr

# 1
Det skal naturligvis gælde for alle x , hvor funktionen er defineret.

1)    Se på, hvilke af de vækstmodeller du kender, om koordinatsættene vil passe ind i forskriften.
       f (x)  =  y        og       f (x + 5)  =  y + 13

2)    p (x)  =  y      og      p (1,05·x)  =  1,13·y


Svar #3
13. april 2014 af sejr10 (Slettet)

Overstående er meget uklart for mig....


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2014 af SuneChr

# 2  2)
Lad os kigge på den.
p (x)  =  y      og      p (1,05·x)  =  1,13·y
Vi kan prøve, om potensfunktionen   p (x)  =  bxa   er et godt bud.
Vi har da
p (x)  =  bxa
p (1,05x)  =  b(1,05x)a  =  b·1,05axa  =  1,05a·p (x)  =  1,13·p (x)
Det ses, at  1,05a  =  1,13  og gælder for alle x > 0  for potensfunktionen.
  


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. april 2014 af SuneChr

# 4
Man har da

p(x)=\frac{22}{8^{\frac{\log 1,13}{\log 1,05}}}\cdot x^{\frac{\log 1,13}{\log 1,05}}
Det vil her være tydeligt, at   p (8) = 22


Svar #6
14. april 2014 af sejr10 (Slettet)

Så er overstående svaret, eller hvad?

Hvis det eneste jeg får af vide er det her: 

"Om en funktion f(x) oplyses, at hvis x-værdien forøges med 5, så forøges y-værdien med 13.

1) Gør rede for hvilken type vækst der er tale om, og bestem regneforskriften for f(x), idet det yderligere oplyses, at grafen går gennem punktet (8,22)."

Hvordan skal jeg så kunne lave forskriften? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. april 2014 af SuneChr

# 6
Det må være velkendt, at - "5 hen og 13 op", for vilkårlige udgangspunkter, - må være en lineær funktion.
# 5    Beregn logaritmebrøken og bring p (x) på den kendte form  p (x) = bxa


Svar #8
14. april 2014 af sejr10 (Slettet)

Har beregnet mine opgaver nu selv :-)
Men ellers 1000 tak for svar, og din tid!


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.