Kemi

Rumfang af natriumhydroxid

17. september 2015 af Kim777 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, 

Kan jeg få en ledetråd til denne opgave?

Hydrogenflourid, HF, har syrestyrken, pKa = 3.45. Hvor stort rumfang 0.100 M NaOH skal der tilsættes til 0.0800 L 0.900 M HF for at pH bliver 4.00?

Jeg tænker at bruge pufferligningen, men kan umiddelbart ikke se, hvordan jeg skal nå frem til et volumen?

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2015 af mathon

Når NaOH tilsættes HF (aq)  dannes F- (aq) dvs et korresponderende syre/basesystem,
hvorfor pufferligningen kan
anvendes:
                         pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                         n_b=\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}}\cdot n_{puffer}

                         n_b=\frac{1}{1+10^{\, 3{,}45-4{,}00}}\cdot (0{,}072\; mol)
 

                         n_b=n(F^-)=n(OH^-)=n(NaOH)


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2015 af mathon

omskrivningsdetaljer:
                         pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                         \frac{n_b}{n_s}=\frac{10^{\, pH-pK_s}}{1}

                         \frac{n_b}{n_s+n_b}=\frac{10^{\, pH-pK_s}}{1+10^{\, pH-pK_s}}=\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}}

                         \frac{n_b}{n_{puffer}}=\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}}

                         \frac{n_b}{(0,080\; L)\cdot \left ( 0{,}9 \; \frac{mol}{L}\right )}=\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}}

                         n_b=\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}}\cdot (0{,}072\; mol)

                       


Svar #3
17. september 2015 af Kim777 (Slettet)

Kan jeg da blot beregne voluminet af NaOH som følgende:

nNaOH = 0.056169 mol

cNaOH = 0.100 mol/L

V = \frac{n}{c}

V = \frac{0.056169 mol}{0.100 mol/L}

= 0.56 L


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2015 af mathon

                                V_{\, 0{,}1\; M\; NaOH}=0{,}561693\; L\approx 561{,}7\; mL


Skriv et svar til: Rumfang af natriumhydroxid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.