Matematik

chi i-anden test: kan motion mindsker risikoen for kræft

21. maj 2018 af sisseb93 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej jeg sidder og er ved at lave det sidste på mit eksamens projekt. hvor heg har valgt Biologi B og matematik B. hvillet er meget svært. 

derfor vil jeg lige høre om en af jer, kunne hjælpe mig med at lave en Chi-i-anden test ud fra nogle tal og en formel?  x2=(O-F)2  / F

jeg laver 3 forsøg med 10,100 og tusind mus. 

 jeg har 10 mus og de fik alle sammen en turmor: forsøget viser at vha. 4 timers motion kunne det mindske risikoen for kræftturmeren med 60% 

 jeg har 100 mus og de fik alle sammen en turmor: forsøget viser at vha. 4 timers motion kunne det mindske risikoen for kræftturmeren med 60% 

 jeg har 1000 mus og de fik alle sammen en turmor: forsøget viser at vha. 4 timers motion kunne det mindske risikoen for kræftturmeren med 60% 

hvordan vil i lave en chi-i-anden test på det og hvordan forkaster man / accp man hypotesen? 

har ALDRIG haft om chi-i-anden test før mit eksamens projekt


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2018 af SuneChr

Skal det forstås således, at ved forsøg med
  - 10 mus med tumorer udviklede 4 af dem en kræfttumor,
  - 100 mus med tumorer udviklede 40 af dem en kræfttumor,
  - 1000 mus med tumorer udviklede 400 af dem en kræfttumor
under samme forsøgsomstændigheder?
 


Svar #2
21. maj 2018 af sisseb93 (Slettet)

hej :) kan godt se at det er lidt indviklet: 

men ud fra det som du har skrevt hvordan vil du stille det op i en chi-i-anden test? 

 -10 mus med tumorer udviklede 4 af dem en kræfttumor,
  - 100 mus med tumorer udviklede 40 af dem en kræfttumor,
  - 1000 mus med tumorer udviklede 400 af dem en kræfttumor

ja det er under samme forsøgsomstændigheder. 

for hvis jeg bare kan se hvordan man lige skal gribe det an, kunne man evt lave en omvendt hvor man får de 60% med så man kan accp eller forkaste hypotesen 


Svar #3
21. maj 2018 af sisseb93 (Slettet)

Forskerne studerede forskellen på mus med kræft, der henholdsvis løb fire kilometer frivilligt om dagen og ikke løb. Studiet viser, at de motionerende mus havde 50-60 procent mindre tumorer efter tre ugers forløb.

da jeg ikke ved hvor mange mus der er brugt til førsøg laver jeg 3 del forsøg med 

10 . 100. 1000


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. maj 2018 af SuneChr

Vi mangler de observerede værdier, det antal mus, i hvert af de tre forsøg,
som man fandt ud af udviklede en kræfttumor.
Tallene, angivet i # 1,  4, 40 og 400 er de forventede værdier.
Nul-hypotesen: "Den relative kræftrisiko er uafhængig af populationens størrelse". 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2018 af SuneChr

Rettelse:
# 1 erstattes af:

  -  af 10 mus med tumorer forventes 4 af dem at udvikle en kræfttumor,
  -  af 100 mus med tumorer forventes 40 af dem at udvikle en kræfttumor,
  -  af 1000 mus med tumorer forventes 400 af dem at udvikle en kræfttumor
under samme forsøgsomstændigheder.
Læs # 4


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. maj 2018 af SuneChr

Lad os med tre af hinanden uafhængige fiktive forsøg sige, at i forsøget med

-  10 mus udvikler de 6 kræfttumor,
-  100 mus udvikler de 48 kræfttumor,
-  1000 mus udvikler de 364 kræfttumor.

Vi vil med disse observerede værdier, sammen med de forventede, jvf. # 5,
lave en χ2 test på nul-hypotesen: "Den relative kræftrisiko er uafhængig af populationens størrelse".
Vi vil undersøge på signifikansniveauet 5% , om nul-hypotesen kan antages.
Vi udregner:

\frac{(6-4)^{2}}{4}+\frac{(48-40)^{2}}{40}+\frac{(364-400)^{2}}{400}=5,84< 5,99     5,99 er øverste grænse for, hvor meget summen
må være for at antage nul-hypotesen. Grænsetallet er et man kan slå op i en statistisk tabel.
Vi kan derfor, med de observerede værdier, antage nul-hypotesen.   


Skriv et svar til: chi i-anden test: kan motion mindsker risikoen for kræft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.