Matematik

Matematik - vis/bevis

17. januar 2012 af CookieXXD (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej alle sammen. :)

Jeg sidder med en matematik opgave som jeg har en smule svært. Den lyder sådan;

a Vis at hvis man har 50 kr. og først får 20 % mere og derefter og dernæst 10 % mere, er det det samme som først at få 10 % og dernæst 10 % mere.

b Bevis at hvis x forøges med 10 % og dernæst med 20 % er det det samme som, at x forøges med 20 % og dernæst 10 %.

Jeg har til a sagt;
50 kr. * 0,20 = 60 kr.
60 kr. * 0,10 = 66 kr.
og
50 kr. * 0,10 = 55 kr.
55 kr. * 0,20 = 66 kr.

Men når man plusser dem, giver det ikke det samme svar. Den første giver 126 og den næste giver 121.

Håber at der er nogen som kan hjælpe mig.

- Mvh.
CookieXXD


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2012 af Chrystine (Slettet)

Hvorfor vil du lægge dem sammen?

Du har jo regnet færdig.

(60 kr og 55 kr er mellemregningsresultater).

 

Måske forvirrer dine mellemregninger dig:
Eksempel:
50 kr. * 0,20 = 60 kr.

Her vil du lade 50 kr stige med 20%, som egentligt burde skrives:
50 kr + 50 kr * 0,20

så fik du dit plus.

 


Svar #2
17. januar 2012 af CookieXXD (Slettet)

Det forstod jeg ikke. :/
Dét jeg har skrevet i #0 er det det rigtige svar? - uden at plusse dem?
Og hvorfor skal skal jeg gange 100 kr. med 0,20?

---
Mvh.
CookieXXD


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2012 af SuneChr

# 0  b       Det ses let, at

(50 + 0,2·50) + (50 + 0,2·50)·0,1       =       (50 + 0,1·50) + (50 + 0,1·50)·0,2


Svar #4
18. januar 2012 af CookieXXD (Slettet)

Sorry, men jeg forstår ikke hvad #1 og #3 mener.

Til SECC: Hvordan kan svaret i b, være uden x og kun tal? Og hvorfor gange med 50?

I mit facit er svaret i b;

x·1,1·1,2 = x·1,2·1,1

Jeg forstod næsten logikken i det, men ville ikke skrive det af uden at have forstået det ordentligt, og nu synes jeg, at dit svar gør mig endnu mere forvirret. For hvis bare jeg forstår a og b kan jeg lave resten af mine lektier, for metoden er helt den samme i resten.

---
Mvh.
CookieXXD


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

a) er et specialtilfælde af b) (når din skrivefejl i #0 rettes).

Dit svar til b) i #4 er helt korrekt.

På venstre side får man   

x + x·10% + (x + x·10%)·20% = (x + x·10%)·(1 + 20%) = x·(1+10%)·(1+20%) = x·1,1·1,2

På højre side får man

x + x·20% + (x + x·20%)·10% = (x + x·20%)·(1 + 10%) = x·(1+20%)·(1+10%) = x·1,2·1,1


Svar #6
18. januar 2012 af CookieXXD (Slettet)

Tusind tak! Nu forstår jeg det.
- Men hvad med a)? Den har jeg stadigvæk ikke forstået. Og hvilken skrivefejl har jeg skrevet i #0?

---
Mvh.
CookieXXD


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Skulle det ikke være

a Vis at hvis man har 50 kr. og først får 20 % mere og derefter og dernæst 10 % mere, er det det samme som først at få 10 % og dernæst 20 % mere.

a) følger så af b) med x = 50kr .


Svar #8
18. januar 2012 af CookieXXD (Slettet)

Jo, det skulle det.

- Og endnu en gang, tusind tak for hjælpen.

---
Mvh.
CookieXXD


Skriv et svar til: Matematik - vis/bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.