Fysik

Udregning af nyttevirkning uden tid

27. april 2012 af onhelmosar (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle,

Jeg sidder med en opgave som har denne tekst:

"Noget vand (1,20 L) skal bringes i kog. Suppen er i en aluminiumsgryde, som tom vejer 520g. Vandet skal bringes i kog ved hjælp af den mindste kogeplade på et elkomfur. I brochuren for komfuret står, at denne kogeplade forbruger effekten 2 kW. Pladen er af jern, og vejer 0,80 kg. Kogeplade og gryde har før opvarmningen temperaturen 19 grader C, mens vandet har temperaturen 12 grader C. Varmetilførslen afbrydes, når vandet netop har nået temperaturen 100 grader C. Det antages, at hele kogepladen til sluttidspunktet er 250 grader C.

a) Beregn den forbrugte elektriske energi, når kogepladen er tændt i 5,0 minutter. Angiv resultatet i kJ.

b) Beregn, hvor meget varmeenergi (målt i kJ) kogepladen modtager.

c) Beregn, hvor meget varmeenergi (målt i kJ) gryden modtager.

d) Beregn, hvor meget varmeenergi (målt i kJ) vandet modtager.

e) Beregn, hvor meget varmeenergi (målt i kJ) luften med mere modtager.

f) Beregn processens nyttevirkning, hvis formålet er at opvarme vandet."

Jeg er ikke ude efter svar på opgaverne (jeg har allerede svaret for a-d), men jeg kan ikke forstå hvordan det kan lade sig gøre at løse opgave e og f uden at vide hvor lang tid det tog at varme vandet op. Er det en fejl i bogen eller skal det tolkes som om det tog 5 minutter?


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der står jo i opgaven, at kogepladen er tændt i 5,0 minutter, og at varmetilførslen afbrydes, når vandet netop har nået temperaturen 100 grader C.


Svar #2
27. april 2012 af onhelmosar (Slettet)

Okay, jeg tolkede de 5 minutter som om de bare var del af spørgsmål a og ikke havde noget med opgaveteksten at gøre. Jeg ville egentlig bare være sikker - takker!


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2013 af peter lind

Jeg kan godt forstå du er usikker på sluttemperatur af gryden. Det meste af gryden vil nok have samme sluttemperatur som vandet. Dette gælder nok ikke den yderste del af bunden af gryden. Der vil den nok snarere være de 250º. Jeg synes du skal bruge de 100º og komme med en begrundelse med hvorfor du gør det.


Svar #4
05. maj 2013 af onhelmosar (Slettet)

Hej Peter,

Ja det tror jeg også er bedst. Et andet forslag var at bruge en middeltemperatur på 175 grader men det viser også bare at det ikke er ligetil at bestemme.

For andre som leder efter spørgsmålet til Peters kommentar så ligger det her: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1338947&goto=1338947#1338947

Skriv et svar til: Udregning af nyttevirkning uden tid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.