Kemi

Rumfang - pH regning

16. september 2012 af Casabonn (Slettet)

Hey folks!

Jeg skal finde rumfanget af 0,100M NaOH så pH = 4 for 100mL 0,100M flussyre. Jeg kender K_a(HF)=3,5*10^-4. Hvordan skal det gøres?

 

/David


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2012 af kuerten15

Kig her:

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1185065

Det er en lignende opgave.


Svar #2
16. september 2012 af Casabonn (Slettet)

#1

Har kigget på det, men med mine tal virker det fuldstændig ulogisk og giver en masse mærklige tal! Help??


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2012 af kuerten15

n(syre) = c * V = 0,100 M * 100 mL = 10 mmol

n(base) = c * V = 0,100 M * V

De reagerer 1:1, så:

n(slut) = (0,100 M * V) - 10 mmol

V(tot) = 100 mL + V

c(slut, base) = n(slut) / V(tot)

pH = 14 - pOH = 14 - [-log (nslut / V(tot) ] = 14 + log[((0,100 M * V) - 10 mmol) / (100 mL + V)]

Så løser du for V.


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2012 af mathon

      
               Ks(HF) = 10-pKs = 10-3,14 = 7,2·10-4


Svar #5
16. september 2012 af Casabonn (Slettet)

#4

Hvor får du -3,14 fra? Og hvorfor udregner du Ks for HF, når den allerede er opgivet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2012 af mathon

             

HF
              er en middelstærk syre
                                                               pH = 4 = -log((-Ks+√(Ks2+4Ks·cs))/2)

                                                                        10-4 = (-Ks+√(Ks2+4Ks·cs))/2

                                                                        2·10-4 = -Ks+√(Ks2+4Ks·cs)

                                                                        2·10-4 = -10-3,14+√(10-6,28 + 4·10-3,14·cs)

                    hvoraf 
                                                                        cs = 1,138·10-4 M

 

de 100mL 0,100 M flussyre indeholder 0,01 mol [H3O+]

hvoraf
                                                                                                             NaOH                          HF
                                                    (0,01 mol) - V·(0,100 mol/L) = V·(1,138·10-4 mol/L)       da HF : NaOH
                                                                                                                                                1   :   1
          som giver                   
                                                                V = 0,09987 L NaOH = 99,87 mL NaOH

 

                                                                     


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. september 2012 af mathon

     pKs = 3,14


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. september 2012 af mathon

korrektion til #6

             

HF
              er en middelstærk syre
                                                               pH = 4 = -log((-Ks+√(Ks2+4Ks·cs))/2)

                                                                        10-4 = (-Ks+√(Ks2+4Ks·cs))/2

                                                                        2·10-4 = -Ks+√(Ks2+4Ks·cs)

                                                                        2·10-4 = -10-3,14+√(10-6,28 + 4·10-3,14·cs)

                    hvoraf 
                                                                        cs = 1,138·10-4 M

 

de 100mL 0,100 M flussyre indeholder 0,01 mol [H3O+]

hvoraf
                                                                                                             NaOH                          HF
                                                    (0,01 mol) - V·(0,100 mol/L) = (V+0,100 L)·(1,138·10-4 mol/L)      

                                                                                                                                         da HF : NaOH
                                                                                                                                               1   :   1
          som giver                   
                                                                V = 0,987623 L NaOH = 987,623 mL NaOH

 

                                                                    


Svar #9
17. september 2012 af Casabonn (Slettet)

Hvor får du -3.14 og -6,28 fra?

2·10-4 = -10-3,14+√(10-6,28 + 4·10-3,14·cs)

Desuden, når jeg udregner cs får jeg ikke 1,138*10-4 M. Hvordan får du det?


Svar #10
17. september 2012 af Casabonn (Slettet)

Jeg har også prøvet at udregne (0,01 mol) - V·(0,100 mol/L) = (V+0,100 L)·(1,138·10-4 mol/L), men jeg får heller ikke 0,987623 L.


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. september 2012 af mathon

desværre fejltast
som korrigeres til

                                                                     NaOH                          HF
                               (0,01 mol) - V·(0,100 mol/L) = (V+0,100 L)·(1,138·10-4 mol/L)    

                                             V = 0,099773 L = 99,773 mL


Skriv et svar til: Rumfang - pH regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.