Kemi

Masse

01. april 2007 af 171089 (Slettet)
Hej..
håber der er nogen der kan hjælpe mig med den her lidt kompliceret opgave..

Der fremstilles en opløsning(I), som indeholder 0,571 mg/mL af det jersn(III)-holdige ferritin.
2,00 mL af opløsningen behandles, således at alle jern(III)ionerne frigøres fra ferritin og reduceres til jern(II)ioner, som derefter danner det farvede kompleks med stof A. ved denne behandling fortyndes de 2,00 mL til et slutvolumen på 100mL.
Absorbansen af det fortyndede opløsning måles til 0,98 ved 560nm. kuvettebredden er 1,00cm. den molare masse af (FeO(OH))_8(FeO(H_2PO_4)) er 879,7g/mol
Ferritins molare masse er 474000g/mol.
c) Beregn massen af(FeO(OH))_8(FeO(H_2PO_4)) pr. ml i opløsning(I).
Beregn antallet af jern(III)ioner, som indeholdt i ét ferritin-hulrum..

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2007 af kemi-elsker (Slettet)

Er blevet en smule forvirret af alt teksten i opgaven.

Vi har tidligere oplyst en standardkurve hvor ekstinktionskoefficienten beregnes til 27,1*10^3.

c) Der fremstilles en opløsning (1) som indeholder 0,571 mg/mL af det jern(III)-holdige ferritin.
2,00 mL af opløsningen behandles, således at alle jern(III)ionerne frigøres fra ferritin og reduceres til jern(II)ioner, som derefter dannerdet farvede kompleks med stof A. Ved denne behandling fortyndes de 2,00 mL til et slutvolumen på 100 mL.
Absorbansen af den fortyndede opløsning måles til 0,98 ved 560 nm. Kuvettebredden er 1,00 cm. Den molare masse af (FeO(OH))8(FeO(H2PO4)) er 879,7 g/mol.

Ferritins molare masse er 474000 g/mol.

Beregn massen af (FeO(OH))8(FeO(H2PO4)) pr. mL i opløsning (1)
Beregn antallet af jern(III)ioner, som er indeholdt i et ferritin hulrum.


Er med på at man kan regne koncentrationen af Fe2+ ud ved hjælp af standardkurven. Her får jeg: [Fe2+] = 3,62*10^-5. Herefter beregnes stofmængden til 3,62*10^-6 mol.

Det er nu jeg går i stå - håber der er hjælp at hente!


Svar #1
d. 21-02-2007 kl. 14:08 af Kemiersjov (Docent)


Som du beskriver opgaver er den ikke særlig klar, men her lidt, der evt. kan bringe dig videre.

Ekstingtionskoeffivienter har en enhed. Jeg antager den er l/(mol*cm), for så bliver koncentratinen rigtig nok 3,6*10-5 mol/l i den opløsning du måler på. Jeg antager endvidere, at det er mol Fe, der er angivet. Da måleopløsningen er fortyndet 50 gange bliver koncentrationen i opl 1 dermed 1,8*10-3 mol/l, hvilket omregnet giver 105 mg/l.

Opløsning 1 blev fremstillet så den indeholdt 571 mg/l (hvoraf de 105 mg er Fe). Hermed kan du beregne jerindholdet i dit stof til ca. 18%.

Koncentationen på 571 mg/l Ferritin kan omregnes til ca. 1,2*10-6 og koncentrationen af Fe er som tidligere beregnet til 1,8*10-3. Herefter kan du v.h.a forholdsregning beregne, hvor mange Fe'er der er pr ferritin.

Jeg ved ikke om dette er svar på dit spørgsmål, men det er sådan je læser opgaven.

Hvad er:(FeO(OH))8(FeO(H2PO4))

Hvis du skal finde koncentrationen af dette stof i opl. 1 skal du "bare" omregne koncentationen på 1,8*10-3 Mol/l Fe til ovenstående stor (der er 9 Fe i molekylet, hvorfor koncentratione er 9 gange så lav) og multiplicere med dets molmasse.

Svar #2
d. 21-02-2007 kl. 14:28 af MinSkat (Studerende)


Som jeg har forstået det fås at forholdet mellem det jern(III)holdige ferritin og (FeO(OH))8(FeO(H2PO4)) 1:9.

Hermed får jeg at n((FeO(OH))8(FeO(H2PO4))) = 3,62*10^-6 / 9 = 4,02 * 10^-7 mol

m((FeO(OH))8(FeO(H2PO4))) = 4,02 * 10^-7 mol * 879,7 g/mol = 3,54 * 10^-4 g

Men da det er fortyndet er dette vel massen pr. 2 mL ?

Tror ikke helt jeg er med på det med ferritins hulrum. Fordi man skal vel ikke regne koncentrationen om idet, man har beregnet den ud fra absorbansen fra den fortyndede opløsning. Så er der vel taget hensyn til dette.



Svar #3
d. 21-02-2007 kl. 16:49 af Kemiersjov (Docent)


Koncentrationen af Fe er 1,8*10-3 i opl. 1. Derfor er koncentrationen af (FeO(OH))8(FeO(H2PO4)) 0,2*10-3 mol/l.

Det med hulrummene ved jeg ikke hvad der menes med, men hvis du beregnet antallet af mol Fe pr mol ferritin, bliver det til ca. 1500. Måske er det det der menes.

Svar #4
d. 21-02-2007 kl. 19:18 af MinSkat (Studerende)


det er jo også det samme jeg har regnet ud. men er dette massen pr. 2 mL ?

Svar #5
d. 21-02-2007 kl. 21:23 af Kemiersjov (Docent)


Nej der er koncentrationen i mol pr ltr. Massen i 2 ml bliver da c*2*Mw/1000

nemlig mængden i mol i de 2 ml (2/1000) multipliceret med Mw for at omregne mol til gram

Svar #6
d. 23-02-2007 kl. 15:00 af MinSkat (Studerende)


Altså tror ikke helt jeg er med på hvad du mener her.
Jeg har jo regnet stofmængden ud. Heraf også massen, men altså du har desværre tabt mig helt. Bliver kun mere forvirret lige nu.,Troede jeg havde forstået det.
Antal visninger: 78
Opret svar
Du skal være oprettet som bruger på Studieportalen.dk for at oprette et svar. Klik her for at logge ind eller klik her for at oprette dig som bruger.





Studieturstrojer.dk - Løsningen til den perfekte studieturstrøje!

Jeg skal til årsprøve i kemi og har derfor lavet en masse opgaver, for at på den måde at forberede mig til den. Jeg er dog stødt i nogle problemer med nogle få opgaver. Man behøver ikke at hjælpe med alle, hvis bare man kan en af dem må man gerne skrive. Håber I kan hjælpe mig :)

Det er disse jeg har problemer med:

August 1997 opgave 2
d), e)

Maj 1998 opgave 1
e)

August 1998 opgave 2
d), e)

August 2002 opgave 3
c), d), e)

August 2003 opgave 3
e)


Svar #1
d. 23-05-2005 kl. 00:22 af Mads123 (Docent)


hmm måske for stor opgave, men ellers ville c), d) være dejligt at få hjælp til. :). Specielt August 2002.

Svar #2
d. 25-05-2005 kl. 17:40 af Mads123 (Docent)


I må altså hjælpe mig fordi jeg kan ikke finde ud af det. Har fundet ud af nogle af dem, men der er også nogle jeg slet ikke kan.

August 2002 opgave 3
c)

August 1998 Opgave 2
c)=1.2*10^-7M

d)Beregn hvor meget dolime der skal bruges pr. kubikmeter vand for at opnå en pH-værdi på 12,0 idet temperaturen er 25 grader.
?

August 1997 opgave 2
e) Her er mit problem mere matematikken.
Jeg har fundet ud af at gennemsnit molarmassen er 116g/mol, men jeg skal have fundet ud af hvordan jeg så ved hvor meget der er procentvis af hvert stof.
Jeg tænkte at sige:
x*103+(100-x)150=116
og så giver x=30

Men hvis jeg siger:
x*150+(100-x)103=116
bliver x negativ og et mærkeligt tal :S

Håber nogle kan hjælpe mig, da jeg skal til årsprøve imorgen.

Svar #3
d. 25-05-2005 kl. 17:52 af frodo (Lektieguru, Opgaveredaktør)


August 2002 opgave 3
c): du har beregnet eksstinktionskoefficienten, hvorfor du kan beregne koncentrationen ud fra den målte absorbans. n=c*V, m=n*M

Svar #4
d. 25-05-2005 kl. 18:07 af Mads123 (Docent)


Hmm lyder rigtigt, men kan slet ikke overskue opgaven. Altså gælder absorptionsspektret for begge stoffer?
Koncentrationen er for Fe2+, men stoffet er noget helt andet. Og hvordan beregner man antallet af jern(III)ioner, som er indeholdt i ét ferritin-hulrum.

Sry for min uvidenhed :|

Svar #5
d. 25-05-2005 kl. 18:13 af frodo (Lektieguru, Opgaveredaktør)


det du måler er absorbansen for det kompleks imellem A og Fe(II). I jernkomplekser, er der som regel kun 1 jernatom, så du kan altså ved at finde stofmængden af komplekset direkte anvende dette som et mål for Fe(II). Dette kan du så halvere, hvorefter det er et mål for ferritins jernforbindelse

Svar #6
d. 25-05-2005 kl. 18:16 af frodo (Lektieguru, Opgaveredaktør)


resten af massen af det du opløser, må da være Ferritin

Svar #7
d. 25-05-2005 kl. 18:30 af Mads123 (Docent)


0.98=E_y*[Fe2+]<=>[Fe2+]=0.98/E_y

n_Fe2+=[Fe2+]*0.100L

m=n_Fe2+*879,7g/mol

det ganges med 10.
Kan du forstå det? Og er det overhovdet rigtigt? Har på fornemmelsen det ikke er :/

Svar #8
d. 25-05-2005 kl. 18:33 af frodo (Lektieguru, Opgaveredaktør)


10?

Svar #9
d. 25-05-2005 kl. 18:34 af Mads123 (Docent)


Du får massen i gram. For at regen det om til mg ganger du med 1000. Men fordi det er per ml, skal man dividere med 100.
Giver 10.

Svar #10
d. 25-05-2005 kl. 19:28 af frodo (Lektieguru, Opgaveredaktør)


sorry.. Havde lige noget jeg skulle. ;D

du skal ikke gange, eller dele med noget som helst. Du får direkte en stofmængde af Fe2+, som er lig n(Fe3+)=9*n(jernforb.)
deraf finder du massen i de 2 mL, hvorefter du kan finde massen i 1 mL

Svar #11
d. 25-05-2005 kl. 19:51 af Mads123 (Docent)


np :)

n(Fe2+)=n(Fe3+) det er jeg med på.
Men hvad mener du med 9*n(jernforb.)?
Resten er jeg vidst også med på.

Men hvordan beregner jeg antallet af jern(III)ioner i et ferritin-hulrum?

Svar #12
d. 25-05-2005 kl. 19:59 af frodo (Lektieguru, Opgaveredaktør)


når du har n(Fe3+) ved du, at der er 9 jern-atomer pr. jernforbindelse (orker ikke at skrive den lange formel op)

Dvs at du nu har n(jernforbindelse), som du da finder massen af ved at gange med molarmassen.

antallet af jernatomer pr Ferritin, findes ved at dele n(Fe3+) med n(ferritin)

Svar #13
d. 25-05-2005 kl. 20:07 af Mads123 (Docent)


0.98=E_y*[Fe2+]<=>[Fe2+]=0.98/E_y

n_Fe2+=[Fe2+]*0.100L

n_Fe2+=9*n_(langformel)

m_(langformel)=(n_Fe2+/9)*M_(langformel)

Rigtigt?

Og hvordan finder jeg n_ferritin?


Svar #14
d. 25-05-2005 kl. 20:10 af frodo (Lektieguru, Opgaveredaktør)


ja.. det er korrekt. Du har nu massen af jernforbindelsen. Og dette trækker du fra massen, der er opløst, hvilket da er massen af ferritin

Svar #15
d. 25-05-2005 kl. 20:21 af Mads123 (Docent)


hmm vent, det skal vel lige deles med 2, da jeg skal finde det pr. mL, ik?

1,142-(det jeg får)?

Bare lige for at sikre mig det er rigtigt?

Svar #16
d. 25-05-2005 kl. 20:37 af frodo (Lektieguru, Opgaveredaktør)


jo der skal deles med to.. hvad er 1,142?

Svar #17
d. 25-05-2005 kl. 20:42 af Mads123 (Docent)


og skal der ikke også gange med 1000 så jeg får det i mg.
1,142mg for startopløsningen på 2 mL.

Svar #18
d. 25-05-2005 kl. 20:54 af frodo (Lektieguru, Opgaveredaktør)


ja, det er da korrekt nok, men det skal du ikke bruge. Du kan jo bare udregne massen af jernforbindelse i den ene mililiter i stedet

Svar #19
d. 25-05-2005 kl. 21:21 af Mads123 (Docent)


Ja okay tror jeg er med.
Du ved tilfældigvis ikke hvordan de andre løses? :)

Svar #20
d. 25-05-2005 kl. 21:26 af frodo (Lektieguru, Opgaveredaktør)


hvilken skal vi tage?

Svar #21
d. 25-05-2005 kl. 21:35 af Mads123 (Docent)


August 1998 Opgave 2
d) Den kan jeg ikke finde ud af.


August 1997 opgave 2
e) Forstod du hvad jeg skrev i #2 til denne? Fordi der er det kun et matematisk udtryk jeg ikke kan sætte op.

Men lad os starte med d)'eren så :)

Svar #22
d. 25-05-2005 kl. 21:56 af frodo (Lektieguru, Opgaveredaktør)


d) du skal have at [OH-]=10^(-2)
dernæst kan du anvende opløselighedsproduktet til at isolere den koncentration af Mg(OH)2 der skal anvendes for at opnå dette. Du kender da voluminet (1000L) find stofmængden, og derudaf massen

Svar #23
d. 25-05-2005 kl. 22:29 af Mads123 (Docent)


Kan du uddube det med flere udregninger? Er ikke helt med. Er ikke ligeså sej til kemi som dig :)

Svar #24
d. 25-05-2005 kl. 23:32 af Mads123 (Docent)


Har fundet ud af e), så det er kun en uddybning jeg kunne bruge.
Antal visninger: 138
kig på det, d er nemlig en tidligere elev der har spurgt og fået følgende svar:) håber d hjælper dig;)

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. april 2007 af kemi-elsker (Slettet)

tag d du ska bruge, undskyld, resten kom med:)

Svar #3
01. april 2007 af 171089 (Slettet)

hehe, mange tak..

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. april 2007 af kemi-elsker (Slettet)

hehe, så lidt;)

Svar #5
01. april 2007 af 171089 (Slettet)

Jeg blev helt forvirret.. men havde ik set at der var andre er havde stilt det samme spørgsmål

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. april 2007 af kemi-elsker (Slettet)

hehe,, håber d hjælper;)

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. april 2007 af zubi (Slettet)

hej kemi-elsker, jeg har også problem med den samme opgave 2002. altså opgave b, hvor man skal finde molare absorptionskoefficienten, hvordan gør man det, jeg har fundet koncentration i opgave a, men jeg mangler absorbansen for at finde Molare absor. ??? hjælp plzzz

Svar #8
30. april 2007 af 171089 (Slettet)

du kan finde den ved at lave en graf.. eller enten ved at tage gennemsnittet af absorbansen og gennesnittet af koncentrationerne i skemaet..

Svar #9
30. april 2007 af 171089 (Slettet)

du kan finde den ved at lave en graf.. eller enten ved at tage gennemsnittet af absorbansen og gennesnittet af koncentrationerne i skemaet..

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. april 2007 af zubi (Slettet)

ok, jeg har tegnet graf på lommeregnen, altså lin-regre. og hva så mere??? har jeg så fundet nu den molare absorp.????

Svar #11
01. maj 2007 af 171089 (Slettet)

så vil hældningskoefficienten være den molare absorp.
MEN så skal du osse have koncentrationen som funktion af aborbans.. hvad får du hældningskoefficieten til? vil bare lige se om du har fået et rigtigt resultat.

Svar #12
01. maj 2007 af 171089 (Slettet)

forresten så kan du ved hjælp af lommeregneren komme frem til linjens ligning og så vil a være den molare absorp... det ved du måske i forvejen!!

Svar #13
01. maj 2007 af 171089 (Slettet)

undskyld,men tror jeg kom til at fortælle dig noget forkert.. jeg mente at grafen skal være absorbans som funktion af koncentrationen.

Skriv et svar til: Masse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.