Kemi

Ionforbindelser og deres navn

25. april 2018 af Hoholoja - Niveau: C-niveau

Er der nogle som forklare, på en meget pædagoisk måde, hvad ionforbindelser og deres navn er?
Det eneste som er kommet ind på lystavlen er, at en ionforbindelse er når en positiv og en negativ ion går sammen. Alt andet ser lidt sort ud :P 

MVH


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2018 af Heptan

Man skriver positive ioner først, og så negative ioner til sidst. Negative ioner ender ofte med "-id". Fx natriumchlorid der består af Na+ (natriumion) og Cl- (chlorid).

Der findes sammensatte negative ioner. Deres navne ender ofte på -at. Fx carbonat, nitrat, phosphat, sulfat osv. Det er negative ioner der består af flere atomer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2018 af AngelOneOne

Som tilføjelse til #1, så angives metalionen med et romertal, hvis denne ion kan have flere forskellige ladninger. F.eks. jern, som kan have mange ladninger, hvor Fe2+ og Fe3+ er de mest almindelige. Hvis du har jernchlorid, så kan man ikke se ud fra navnet, hvilken jernion det er sammensat af. Her kommer romertallene så ind. Så jernchlorid fra Fe2+ hedder jern(II)chlorid og fra Fe3+ hedder det jern(III)chlorid. I latinske navne, bruges ofte -i og -o efter det latinske navn, for at angive om det er den ene eller anden ion. Så for de to ovennævnte eksempler ville stoffet så hedde hhv ferrochlorid (for Fe2+) og ferrichlorid (for Fe3+). Den sidste del kan godt være lidt tricky, så hvis du holder dig til romertal-metoden, går du sjældent galt i byen :o)

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Ionforbindelser og deres navn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.