Kemi

Ækvivalent masse af BaSO4

26. januar 2019 af mette2019 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Først skulle jeg skrive en fældningsreaktion mellem Kaliumfosfat og BaSO4. Der fik jeg det til dette: 3BaSO4 + 2K3PO4 --> Ba2(PO4)2 + 3K2SO4

Nu skal jeg finde den ækvivalente masse BaSO4, der skal anvendes til 2 gram kaliumfosfat. En der vil hjælpe? :) Jeg mener at det er noget med forhold og mængdeberegninger, men jeg ved ikke lige hvordan jeg skal gribe det an.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

3BaSO4 + 2K3PO4 --> Ba3(PO4)2 + 3K2SO4

2g K2SO4 indeholder stofmængden

n = m/M

n(K2SO4) = 2g / 174,259 g/mol = 0,011477 mol

Vi kan se i reaktionsligningen at der går 3 mol BaSO4 til at danne 3 mol K2SO4, altså den samme mængde. Vi skal altså bruge den samme stofmængde BaSO4:

n(BaSO4) = n(K2SO4) = 0,011477 mol

Dette omregner vi så til den tilsvarende masse:

m = n*M

m(BaSO4) = 0,011477 mol * 233,38 g/mol = 2,7g 


Svar #2
27. januar 2019 af mette2019 (Slettet)

Hej, er du sikker på at du har regnet ud for kaliumfosfat og ikke kaliumsulfat? :) Jeg får nemlig molarmassen til at være 212,27 g/mol og derfor en stofmængde på 0,00942196 mol


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Hov, det er rigtigt.

2g K3PO4 indeholder stofmængden

n = m/M

n(K3PO4) = 2g / 212,27 g/mol = 0,0094220 mol

I reaktionsligningen kan vi se at 3 mol BaSO4 reagerer med 2 mol K3PO4, dvs. at der skal bruges 3/2 gange så mange mol BaSO4 som der skal bruges K3PO4.

n(BaSO4) = 3/2 * n(K3PO4) = 0,014133 mol

som har massen

m = n*M

m(BaSO4) = 0,014133 mol * 233,38 g/mol = 3,3g


Svar #4
27. januar 2019 af mette2019 (Slettet)

Super, tusind tak. Har du eventuel styr på struktur formler?


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Prøv at oprette det som et nyt indlæg. Jeg skal nok kigge på det og svare hvis jeg kan.


Skriv et svar til: Ækvivalent masse af BaSO4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.