Matematik

Afsluttet, men ikke begrænset

18. december 2007 af hund (Slettet)
Skal vise, at



er afsluttet, men ikke begrænset.

Kan godt se det på mindre-end-eller-lig-med-tegnene osv.. men hvordan forklarer jeg det rigtigt?

PFT.

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2007 af tal-pædagog (Slettet)

For at vise, at mængden er afsluttet, skal du vise, at der for ethvert punkt udenfor mængden eksisterer en kugle rundt om punktet, således at ingen punkter fra kuglen er indeholdt i din mængde.

For at vise, at den ikke er begrænset, må det være nok at se på skæringslinjen mellem de to planer x+2y+3z=2 og x-5y+z=-1, da denne linje netop er en ubegrænset punktmængde, som er en delmængde af din mængde.

I hvert fald, hvis jeg husker begreberne korrekt - har ikke lige en bog med definitioner ved hånden, så skæld mig bare ud, hvis det er forkert :)

Svar #2
19. december 2007 af hund (Slettet)

#1; Virker sgu som om du har rimelig godt styr på begreberne. Selv uden bøger. Men hvilken kugle skal jeg bruge. Bare en hvilken som helst, der er "stor nok"?

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2007 af tal-pædagog (Slettet)

Ja, en hvilken som helst kugle, der er "lille nok" vil jeg sige!

Det er svært at ridse kort og klart op, men jeg gør et panisk forsøg:
Vi ser på en delmængde af R^3 som hedder s.

Hvis vi ser på s og dens komplementærmængde, kan vi tale om randen mellem de to mængder - dvs. punkter, der ligger lige på grænsen mellem de to mængder.

Disse er kendetegnet ved, at enhver kugle omkring et af disse vil lappe ind over såvel s som komplementærmængden til s uanset, hvor lille en radius denne kugle måtte have.

Man siger, at s er afsluttet, hvis hele randen mellem de to mængder ligger i s. Dette vises altså ved at demonstrere, at ingen af punkterne i komplementærmængden til s ligger på randen mellem de to mængder.

I praksis gøres dette ved at vise for et vilkårligt punkt i komplementærmængden til s, at man kan få plads til en kugle omkring punktet, som slet ikke lapper ind over s. Altså at man kan finde en lille nok radius, så hele kuglen ligger i komplementærmængden...

Svar #4
19. december 2007 af hund (Slettet)

Så kunne jeg i princippet skrive, at komplementærmængden til s må være s blot med større end tegn og da vil s have alle rand punkterne og komplementærmængden ingen og der er s afsluttet.. Er det helt forkert?

Vil blot tilføje, at det er super cool, at du gider hjælpe mig!

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. december 2007 af tal-pædagog (Slettet)

Det er næsten rigtigt. Men de to krav x+2y+3z=<2 og x-5y+z=<-1 skal begge være opfyldt for at et punkt ligger i s, så et punkt der blot dumper ét af kravene ligger i komplementærmængden. Altså hvis der blot gælder større end eller lig ét af stederne.

Skriv et svar til: Afsluttet, men ikke begrænset

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.