Fysik

Tryk i en beholder

13. september 2007 af kaspx (Slettet)
"Ved et tryk på 1 atm presses en 1,2 m høj cylinderisk vase ned i et kar med mundingen nedad. Find trykket inde i luftlommen når vasen presses netop 1,2 m ned."

Jeg er i tvivl om hvordan jeg skal gribe denne opgave an. Synes jeg mangler at kunne finde volumen af vasen. Nogen der hjælpe? Der er IKKE yderligere oplysninger end ovenstående.

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2007 af peter lind

Trykket i 10 m dybt vand er så vidt jeg husker 1 atm. Trykket ved vasens mundning er så 0,12 atm. Vandet stiger så op i vasen . Kald dette stykke x. Trykket af luften er så 0,12 atm -0,1*x. Kalder du arealet af vasens bund A er rumfanget nu A*(1,2-x) Brug derefter at tryk*rumfang er konstant til at finde x.

Svar #2
13. september 2007 af kaspx (Slettet)

Jeg er umiddelbart uenig. Er trykket 1 atm ikke det tryk vi har ved havoverfladen? Altså ikke på 10m dybt vand.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2007 af lany (Slettet)

Der menes trykket fra en 10 m høj væskesøjle. Dette er dog en smule upræcist, og du skal have fat i formlen til beregning af trykket fra en væskesøjle. Den står i din bog. Derefter kan du benytte de idéer, der er skitseret. Et godt råd: Lav en tegning, og skriv op hvad du ved, både før og efter cylinderen presses ned i vandet.

Svar #4
14. september 2007 af kaspx (Slettet)

Jeg har regnet trykket af vandet i 1,2 m dybde:

p = rho * g * h * p_0 = 1000 kg/m3 * 9,82 m/s^2 * 1,2 m * 101,3 kPa = 119* 10^4 kPa

Jeg kan ikke rigtigt komme videre her fra :/ Endeligt facit skulle gerne blive 111,7 kPa.

Svar #5
14. september 2007 af kaspx (Slettet)

Ovenstående var en fejl:

p = rho * g * h + p_0 = 1000 kg/m3 * 9,82 m/s^2 * 1,2 m + 101,3 kPa = 11885 kPa

Skriv et svar til: Tryk i en beholder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.